Κλείσιμο

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο Ισραήλ εξετάζουν συμβιβασμό για το δικαστικό σύστημα

Ο πρόεδρος Χέρτσογκ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες αυτής της νέας συμβιβαστικής πρότασης, υποστηρίζοντας μόνο ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να παραμείνει το Ισραήλ «σταθερή δημοκρατία».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου και η αντιπολίτευση εξετάζουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού προκειμένου να τερματιστεί η κρίση που έχει πυροδοτήσει εδώ και μήνες στο Ισραήλ η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, όπως έγινε γνωστό χθες Τετάρτη από τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο η υπερσυντηρητική κυβέρνηση Νετανιάχου με σκοπό την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ, πυροδότησε πρωτόγνωρο κύμα αντιδράσεων, βύθισε το σέκελ και προκάλεσε ανησυχία για τον δημοκρατικό χαρακτήρα του εβραϊκού κράτους.

Ο πρόεδρος Χέρτσογκ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες αυτής της νέας συμβιβαστικής πρότασης, υποστηρίζοντας μόνο ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να παραμείνει το Ισραήλ «σταθερή δημοκρατία».

«Επιτρέψτε μου να αποκαλύψω προς στιγμήν όσα εκτυλίσσονται κεκλεισμένων των θυρών», είπε ο Ισαάκ Χέρσογκ σε εκδήλωση μνήμης στο Λατρούν. «Η συγκεκριμένη πρόταση χαίρει υποστήριξης στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης», υποστήριξε και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να επιδείξουν αποφασιστικότητα για να επιλυθεί η κρίση.

Οι δηλώσεις Χέρτσογκ έγιναν την επομένη της ιστορικής 12ωρης συνεδρίασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Οι 15 δικαστές εξέτασαν προσφυγές που έχουν κατατεθεί εναντίον άρθρου της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που απαγορεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις εάν τις κρίνει «αδικαιολόγητες».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι επιβεβλημένη προκειμένου να περιοριστούν «υπερβολικές» παρεμβάσεις της δικαιοσύνης στο κυβερνητικό έργο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για διαφθορά, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τη δικαστική μεταρρύθμιση για να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδίκης του.

Στο Ισραήλ, αλλά και στο εξωτερικό, εκφράζονται φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα ανοίξει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου κατρακυλάει, αφού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα γνώριζε οδυνηρή ήττα εάν προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ