ΚΑΙΡΟΣ

Κύμα καύσωνα σαρώνει τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ - Η Κοιλάδα του Θανάτου προβλέπεται να καταγράψει τη θερμότερη θερμοκρασία στη Γη

Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα η Κοιλάδα του Θανάτου να δει θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο μεταξύ 54,5C και 55,5C σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ 

Η Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, το πιο ζεστό μέρος στη Γη, θα μπορούσε να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ένα τεράστιο κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε ένα σημείο αυτή την εβδομάδα προέβλεψε υψηλό 131 F (55C) την Κυριακή σε σταθμό κοντά στο κέντρο επισκεπτών Furnace Creek του εθνικού πάρκου, το οποίο θα μπορούσε να σημάνει παγκόσμιο ρεκόρ.

«Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα η Κοιλάδα του Θανάτου να δει θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο μεταξύ 130 (54,5C)  και 132 F (55,5C), η οποία εάν συμβεί είτε θα πιάσει προηγούμενο ρεκόρ είτε θα το σπάσει ως την πιο θερμή θερμοκρασία που έχει μετρηθεί αξιόπιστα στη Γη», έγραψε στο Twitter ο επιστήμονας του κλίματος Daniel Swain.

Το υψηλό ρεκόρ του 1913 της Κοιλάδας του Θανάτου των 134 F (56,6C) αμφισβητείται εδώ και δεκαετίες από ειδικούς που πιστεύουν ότι η μέτρηση προήλθε από μια αμμοθύελλα που προκάλεσε υπέρθερμα σωματίδια και χτύπησαν το θερμόμετρο.

«Το παλιό ρεκόρ της Κοιλάδας του Θανάτου από τον Ιούλιο του 1913 είναι 100% ψεύτικο», είπε στο Climate Connections ο ειδικός μετεωρολογικών αρχείων Christopher Burt τον Ιούλιο του 2021, όταν η Κοιλάδα του Θανάτου σημείωσε το σύγχρονο παγκόσμιο ρεκόρ των 130 F (54,4C).

Από το βράδυ της Πέμπτης, η Eθνική Mετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεπε υψηλότερη θερμοκρασία 130 F(54,4C) στην Κοιλάδα του Θανάτου την Κυριακή, γεγονός που θα φτάσει το σύγχρονο ρεκόρ.

Είτε σημειώσει νέο ρεκόρ είτε όχι, οι θερμοκρασίες αυτές στην Κοιλάδα του Θανάτου είναι θανατηφόρες για τον κόσμο, με χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 100 F (37,7C).

Σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη, καθώς ένα τεράστιο κύμα καύσωνα σαρώνει την Καλιφόρνια.

Οι κακές συνθήκες αναμενόταν να δημιουργηθούν την Παρασκευή και μέχρι το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική και Νότια Καλιφόρνια, όπου πολλοί κάτοικοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον πιο ζεστό καιρό του χρόνου, προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι υψηλές στις εσωτερικές περιοχές της ερήμου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 120F (48,8C) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε ορισμένες πόλεις, οι αξιωματούχοι ετοιμάστηκαν να επαναχρησιμοποιήσουν τις δημόσιες βιβλιοθήκες, τα δημόσια κτίρια και χώρους αστυνομικών τμημάτων ως κέντρα δροσιάς, ειδικά σε περιοχές της ερήμου.

Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι ο μακράς διάρκειας καύσωνας είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, ειδικά για τους ηλικιωμένους, τους άστεγους κατοίκους και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς. Η ζέστη θα μπορούσε να επιμείνει και την επόμενη εβδομάδα καθώς ένας κύμα υψηλής πίεσης κινείται δυτικά από το Τέξας.

Στο Λας Βέγκας, οι περιφερειακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι εγκαινίασαν μια νέα βάση δεδομένων την Πέμπτη για να αναφέρουν θανάτους που προκαλούνται από ζέστη και «σχετιζόμενοι με τη ζέστη» στην πόλη και στη γύρω περιοχή Clark County από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Η υγειονομική περιφέρεια της Νότιας Νεβάδα ανέφερε ότι επτά άνθρωποι έχουν πεθάνει από τις 11 Απριλίου και συνολικά 152 θάνατοι πέρυσι  σχετίζονταν με τη ζέστη.
 

Πηγή: skai.gr