Κλείσιμο

Ξεκάθαρη στήριξη σε Ελλάδα: Προειδοποίηση των MED7 σε Τουρκία - Pax Mediterranea λέει ο Μακρόν

Ηχηρή παρέμβαση των επτά χωρών του Νότου (MED7) κατά τη χθεσινή Σύνοδο στην Κορσική.

Το κείμενο συμπερασμάτων που συνυπέγραψαν οι επτά χώρες, στέλνει σαφή μηνύματα και προειδοποιεί με κυρώσεις την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν εάν δεν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

«Pax Mediterranea», δηλαδή Μεσογειακή Ειρήνη, έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά το πέρας της Συνόδου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μεσογειακή συμμαχία είναι ισχυρή.

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Τι αναφέρει η Διακήρυξη της Αζάξιο

Πιο συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη της Αζαξιό, όπως ονομάστηκε, αναφέρονται στην παράγραφο 6 τα εξής: 

«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα ενόψει των επανειλημμένων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, καθώς και των αντιπαραγωγικών ενεργειών της Τουρκίας. Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον στο κείμενο που συνυπέγραψαν οι ηγέτες της MED7 αναφέρεται ότι «ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο και εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Μητσοτάκης: Να αποδείξει η Τουρκία στην πράξη ότι θέλει διάλογο

«Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω.

Πρόσθεσε πως εάν πράγματι η Άγκυρα θέλει ειλικρινή διάλογο θα πρέπει να το αποδείξει και στην πράξη, να «απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε.

Το τετ α τετ Μακρόν Μητσοτάκη

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτυπώθηκε η πλήρης σύμπλευση Αθήνας – Παρισίου έναντι της επιθετικής στρατηγικής της Άγκυρας. Αμέσως μετά μάλιστα, ο κ. Μακρόν έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν» σημειώνοντας ωστόσο ότι «θέλουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της».

Κυβερνητικές πηγές μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών έκαναν λόγο για «απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα» των δύο πλευρών, προσθέτοντας πως στη ΔΕΘ θα γίνει πιο σαφής από τον πρωθυπουργό ο οδικός χάρτης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας και εξοπλισμών.

Πηγή: skai.gr