Κλείσιμο

Ξανά στις φλόγες η Μέση Ανατολή

Η περιοχή δεν είχε βιώσει τέτοιο κύμα βίας από τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000 που είχε διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται το βράδυ της Τρίτης από την πόλη της Τζενίν αφού, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εδώ και δύο δεκαετίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πέτυχε τον στόχο της, ο οποίος δεν ήταν άλλος, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, πέρα από την εξουδετέρωση ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που κρύβονταν εντός του καταυλισμού της πόλης. Κατά το Ισραήλ αυτές οι οργανώσεις ευθύνονται για την αύξηση των αιματηρών επιθέσεων κατά Ισραηλινών.

Η περιοχή δεν είχε βιώσει τέτοιο κύμα βίας από τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000 που είχε διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια.

Κατά τους αναλυτές η τακτική των επιδρομών από αέρος, οι τεθωρακισμένες μπουλντόζες και μία ταξιαρχία στρατευμάτων είναι τα μοναδικά κοινά στοιχεία με την τακτική του Ισραήλ κατά τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση. Σήμερα, εξηγούν, οι στόχοι του Τελ Αβίβ περιορίστηκαν σε συγκεκριμένους πυρήνες μαχητών ενώ, η παλαιστινιακή ηγεσία – συγκριτικά με τις αρχές του 21ου αιώνα – είναι αποδυναμωμένη και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των επιδρομών δεν εξαπλώθηκαν στη Δυτική Όχθη.

Οι φόβοι όμως για διολίσθηση σε μία πιο βίαιη περίοδο της μακροχρόνιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν. Ήδη στο Τελ Αβίβ νεαρός Παλαιστίνιος έριξε το όχημά του πάνω σε πλήθος πεζών και άρχισε να επιτίθεται με μαχαίρι ώσπου να πέσει ο ίδιος νεκρός από πυρά. Για την Χαμάς που ανέλαβε την ευθύνη πρόκειται για «μάρτυρα» με το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ στην Παλαιστίνη να επιδοκιμάζει.

Το περασμένο έτος ήταν το πιο αιματηρό στη Δυτική Όχθη από το 2005 όταν, ο ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει τους θανάτους στην περιοχή. Τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 33 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και τουλάχιστον δύο από εποίκους ενώ, δέκα Ισραηλινοί  μεταξύ των οποίων και πέντε έποικοι έπεσαν νεκροί. Όμως, οι αριθμοί αυτοί είναι μεγαλύτεροι τους πρώτους έξι μήνες του 2023.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν είναι παιδιά και εγγόνια εκείνων που έχασαν τα εδάφη τους από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Το δηλητήριο του μίσους τρέχει σχεδόν πια έναν αιώνα. Όσες ελπίδες γεννήθηκαν πίσω στη δεκαετία του 1990 για ειρήνη με την επίλυση του Παλαιστινιακού μέσω της λύσης των δύο κρατών έχουν πια σβήσει.

Σήμερα το Ισραήλ ζει με την πιο ακροδεξιά του κυβέρνηση που προσπαθεί να ταιριάξει τη ρητορική της με τις πράξεις της ενώ, η αντίπερα όχθη ζει εκπροσωπούμενη από μία Παλαιστινιακή Αρχή που πλέον στις συνειδήσεις των νεότερων μοιάζει να ξεθωριάζει. Όσον αφορά στη διεθνή κοινότητα αυτή μίλησε τα τελευταία 24ωρα με τη σιωπή της. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» ενώ, Αίγυπτος, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την επιχείρηση.

Το μόνο που μένει τώρα πίσω είναι αυτή η παχιά κρούστα της μαύρης στάχτης από τα λάστιχα στα οποία έβαζαν φωτιά νεαροί Παλαιστίνιοι πνίγοντας την ατμόσφαιρα με εκείνον τον πυκνό καπνό που κάλυπτε τα πάντα και προστάτευε όσους ξεπρόβαλλαν οπλισμένοι είτε με όπλα είτε απλώς με πέτρες για να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα και τις μπουλντόζες των Ισραηλινών. Οι φωτιές αυτές τώρα μπορεί να έσβησαν αλλά ίσως η πρώτη σπίθα για μία νέα ανεξέλεγκτη πυρκαγιά να έχει ήδη ανάψει.

Πηγή: skai.gr