Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς επέκρινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για «απίθανες κωλοτούμπες» και «διπολική λήψη αποφάσεων», όπως αποκαλύφθηκε στην έναρξη της δεύτερης φάσης της ανεξάρτητης έρευνας για το χειρισμό της COVID-19.
Τα σχόλια του σερ Πάτρικ περιλαμβάνονται στο ημερολόγιό του που έχει παραχωρηθεί στην ομάδα της βαρόνης Χάλετ, η οποία προΐσταται της έρευνας.
Ο σερ Πάτρικ κατέγραψε επίσης, μεταξύ άλλων, την άποψή του περί «χάους ως συνήθως» στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά από μια σύσκεψη επί της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η δεύτερη φάση της έρευνας ασχολείται με τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και επιστήμονες, περιλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον.
Είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι η πρώτη φάση, με καταθέσεις άνω των 60 ειδικών, αναφορικά με το πόσο προετοιμασμένο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο για μια πανδημία.
Ο επικεφαλής δικηγόρος της έρευνας, Χιούγκο Κιθ, που ανέγνωσε τα εν λόγω αποσπάσματα στην αίθουσα όπου διεξάγονται οι δημόσιες ακροάσεις στο κεντρικό Λονδίνο, ανέφερε επίσης πως μηνύματα που αντάλλασσαν αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ και του Υπουργείου Υγείας εκείνη την περίοδο αποκαλύπτουν «δυσαρμονία», εσωτερικές έριδες και μία «τοξική ατμόσφαιρα» που δεν βοήθησε στο χειρισμό της κατάστασης.
Επισήμανε πως από τα μηνύματα φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον και άλλοι αξιωματούχοι γύρω του δεν είχαν περί πολλού τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ιδίως λόγω «της τάσης του να ενθουσιάζεται εύκολα και να επινοεί πράγματα».
Ο κ. Χάνκοκ φέρεται δε να μην είχε αντιληφθεί εγκαίρως ότι υπήρχαν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού.
Επίσης, ο αμφιλεγόμενος τότε προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ Ντόμινικ Κάμινγκς είχε στείλει πριν το lockdown μήνυμα στον Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι η απόφαση ήταν αναπόφευκτη αλλά και ότι δεν υπήρχε σχέδιο για κάτι τέτοιο.
Αποκαλύπτεται επίσης από τα μηνύματα η αρχική υποτίμηση του κινδύνου από τον Μπόρις Τζόνσον και η παραδοχή μεταξύ κυβερνητικών στελεχών στην αρχή της πανδημίας ότι «η χώρα οδεύει προς καταστροφή». Στέλεχος του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου διαπιστώνοντας την έλλειψη προετοιμασίας, σχολίασε λίγες ημέρες πριν από το πρώτο lockdown: «Νομίζω ότι θα σκοτώσουμε χιλιάδες ανθρώπους».
Οι θάνατοι που οφείλονται στον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε σχεδόν 230.000.
Η έρευνα έχει στην κατοχή της χιλιάδες μηνύματα από τουλάχιστον 250 διαφορετικά γκρουπ στο WhatsApp. Σύμφωνα πάντως με τον Guardian σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μηνύματα του τότε υπουργού Οικονομικών και σημερινού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ο οποίος έχει αλλάξει τηλέφωνο χωρίς να έχει αποθηκεύσει τα μηνύματα της επίμαχης περιόδου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.