Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα και στον Πειραιά στο πλαίσιο εορτασμού των Θεοφανείων

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν διακοπές της κυκλοφορίας και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης και σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής

Κλείσιμο

Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Κυριακή περισσότεροι από 61 εκατομμύρια γερμανοί ψηφοφόροι, για τις ομοσπονδιακές εκλογές που μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, υπό τη σκιά του Brexit κι ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για Ένωση πολλών ταχυτήτων και για εμβάθυνση της ενοποίησης του νομισματικού μπλοκ.

Τα περίπου 88.000 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Η ηγέτιδα του Χριστιανοδημοκρατικού μπλοκ Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί την τέταρτη συναπτή θητεία της στην καγκελαρία έναντι του Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλου της Μάρτιν Σουλτς. Ωστόσο, και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει έδαφος σε σχέση με τις εκλογές του 2013, ενώ τα βλέμματα έχουν στραφεί στη μάχη για την τρίτη θέση, όπου το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία φαντάζει το φαβορί.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι σύμμαχοί τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), αναμένεται να αναδειχθούν πρώτο κόμμα με διαφορά. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις τοποθετούν τo μπλοκ ανάμεσα στο 33 και το 36%, χειρότερα όμως από το 41,5% που είχαν λάβει το 2013. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ακολουθούν στη ζώνη του 21 έως 23%, χειρότερα από το 25,7% που είχαν κερδίσει πριν τέσσερα χρόνια.

Πολλά είναι τα ερωτήματα και για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ήθελαν να επαναλάβουν τη συγκυβέρνηση της τελευταίας πενταετίας

Σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων
δηλώνει αναποφάσιστο και στον αγώνα για την τρίτη θέση το Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαντάζει κυρίαρχο, διεκδικώντας ποσοστό που μπορεί να υπερβεί το 13%.

Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το AfD, που σημαίνει ότι πιθανότεροι κυβερνητικοί εταίροι είναι οι κεντροδεξιοί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι. Διψήφιο ποσοστό δεν αποκλείεται να λάβει και το κόμμα της Αριστεράς.

Αν και το AfD θα μείνει εκτός κυβέρνησης η δημοσκοπική του δύναμη – έστω μειωμένη μετά την αποκλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης – έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Στην προεκλογική περίοδο η ακροδεξιά παράταξη έδωσε έμφαση στην ισλαμική τρομοκρατία και μετανάστευση, θέμα το οποίο εν πολλοίς απέφυγαν οι άλλες δυνάμεις.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το AfD μπαίνει στη Μπούντεσταγκ, έχοντας πάρει ψηφοφόρους τόσο από την δεξιά όσο και από την αριστερά. Ήδη εκπροσωπείται στα κοινοβούλια 13 εκ των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

«Διπλή» ψήφος

Οι πολίτες στη Γερμανία ρίχνουν μία ψήφο για τον βουλευτή της περιφέρειάς τους και μία ξεχωριστή ψήφο για το κόμμα της προτίμησής τους. Μπορούν να επιλέξουν διαφορετικό κόμμα από αυτό που εκπροσωπεί ο βουλευτής.

Οι μισές από τις 598 έδρες στην κάτω Βουλή προορίζονται για τους βουλευτές των περιφερειών και οι υπόλοιπες για τα κόμματα.

Για να λυθούν διαφορές που προκύπτουν από αυτή τη διπλή ψήφο, καθώς κάποια κόμματα θα έχουν περισσότερους βουλευτές περιφερειών από το ποσοστό που έλαβαν στη δεύτερη ψήφο, η Μπούντεσταγκ έχει συνήθως περισσότερες έδρες από τον βασικό αριθμό. Σήμερα έχει 630.
Πηγή: skai.gr