Κλείσιμο

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν επικοινώνησε με τον Ερντογάν για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο κόμβος θα πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό και το καταλληλότερο μέρος για αυτό είναι η περιοχή της (Ανατολικής) Θράκης στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή τις λεπτομέρειες της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις προοπτικές υλοποίησης της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία που προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας τον Οκτώβριο και υποστηρίχθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Μιλώντας στο φόρουμ Russian Energy Week τον Οκτώβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και την ανακατεύθυνση του όγκου φυσικού αερίου, η διέλευση του οποίου δεν είναι πλέον δυνατή μέσω του Nord Stream, σε αυτόν τον κόμβο. Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό μπορεί να συνεπάγεται την κατασκευή ενός άλλου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός κόμβου στην Τουρκία, μέσω του οποίου θα παρέχεται φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, εάν ενδιαφέρονται.

Όπως υπενθυμίζει το TASS, η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία συζητήθηκε στις 13 Οκτωβρίου στην Αστάνα σε συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κόμβος θα πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό, και το καταλληλότερο μέρος για αυτό είναι η περιοχή της (Ανατολικής) Θράκης στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Βαχίτ Κιρισκί δήλωσε ότι ο Τούρκος ηγέτης ήθελε να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τα ζητήματα παράδοσης τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία σε χώρες που έχουν ανάγκη στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά. Πούτιν και Ερντογάν είχαν μιλήσει ξανάτηλεφωνικά την 1η Νοεμβρίου.

«Σανίδα σωτηρίας» ώστε η Ρωσία να μη χάσει εξ ολοκλήρου την κερδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά, συνιστά ο διεθνής κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. Η Μόσχα έχει τέσσερα χρόνια για να αποφασίσει για τη συμμετοχή της στον διεθνή κόμβο φυσικού αερίου που υλοποιείται στην Τουρκία, κάτι που θεωρητικά μπορεί να τη βοηθήσει να διατηρήσει τουλάχιστον κάποιο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών σε δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta. 

Πηγή: skai.gr