ΚΑΙΡΟΣ

Κούβα: Το εμπάργκο των ΗΠΑ στοίχισε 4,68 δισ. μέσα σε ένα χρόνο

Το αμερικανικό εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας στοίχισε στην οικονομία της χώρας αυτής 4,68 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Απρίλιο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016, παρά την διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο κρατών που ξεκίνησε στα τέλη του 2014, επισήμανε χθες η διπλωματία της Κούβας.

«Το εμπάργκο είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της οικονομίας μας, (το βασικό εμπόδιο) για την ανάπτυξή της. Κανένας τομέας δεν μένει ανεπηρέαστος από τις συνέπειες που έχει το εμπάργκο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες.

Μετά την επιβολή τους, το 1962, οι περιορισμοί αυτοί έχουν στοιχίσει στη νήσο της Καραϊβικής συνολικά 125,8 δισεκατομμύρια δολάρια – σε τρέχουσες τιμές – συνέχισε ο κουβανός ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου θα παρουσιάσει την 26η Οκτωβρίου ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος εναντίον του αμερικανικού εμπάργκο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κάθε χρόνο από το 1992 και κατόπιν μια μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών τάσσεται υπέρ του ψηφίσματος που προτείνει η Αβάνα, με την εξαίρεση φυσικά των ΗΠΑ και στενών τους συμμάχων, όπως το Ισραήλ. Το 2013, η Κούβα πέτυχε να συγκεντρώσει υποστήριξη δίχως προηγούμενο: υπέρ του μη δεσμευτικού ψηφίσματος είχαν ταχθεί τα 191 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Μετά την έναρξη της ιστορικής διαδικασίας επαναπροσέγγισης που ξεκίνησε στα τέλη του 2014, η Αβάνα και η Ουάσινγκτον αποκατέστησαν τις διμερείς διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιούλιο του 2015, όμως η πλήρης εξομάλυνση ακόμη προσκρούει στις παλιές αντιδικίες, κληρονομιά του ψυχρού πολέμου.

Η Κούβα αξιώνει την άνευ όρων άρση του εμπάργκο, το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει εν μέρει χαλαρώσει. Όμως η κυβέρνησή του δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Κογκρέσου, όπου την πλειοψηφία διατηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η Αβάνα ζητάει επίσης να της επιστραφεί η ναυτική βάση στον Κόλπο Γκουαντάναμο, που κατέχουν οι ΗΠΑ από το 1903, αλλά και την κατάργηση των νόμων ειδικού σκοπού για την ενθάρρυνση των Κουβανών να μεταναστεύουν παράνομα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αξιώνουν αποζημιώσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κούβα για την απαλλοτρίωση αμερικανικών εταιρειών από την κυβέρνηση Κάστρο μετά την επανάσταση του 1959.

Αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο εξέπληξαν τη διεθνή κοινότητα τον Δεκέμβριο του 2014 ανακοινώνοντας ότι αρχίζουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, τα δύο κράτη αποκατέστησαν τις εμπορικές πτήσεις, συνήψαν συμφωνίες για το περιβάλλον, την επιβολή του νόμου, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις επικοινωνίες, ενώ διηύρυναν τις δυνατότητες όσον αφορά τα ταξιδία. Ο Ομπάμα, που επισκέφθηκε την Κούβα φέτος, σταδιακά αποδυναμώνει το εμπάργκο με προεδρικά διατάγματα.

Ο Ροντρίγκες είπε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα είναι ασφαλώς θετική, «αλλά περιορισμένη» όσον αφορά την οικονομική σφαίρα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ευρείες εξουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως και την τελευταία στιγμή που θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο», υπενθύμισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει ότι αντιτίθεται στη συνέχιση του εμπάργκο, αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει πολλά, καθώς μόνο το Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, μπορεί να εγκρίνει την άρση του. Αρκετοί αμερικανοί ειδικοί όμως διαφωνούν και τον καλούν να πάρει πρωτοβουλίες πριν αποχωρήσει από την προεδρία τον Ιανουάριο.
Πηγή: skai.gr