Κλείσιμο

Εκρήξεις και σειρήνες στο Κίεβο - Σφοδρές μάχες στο Κουρσκ: Η Ρωσία αντεπιτίθεται αλλά η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει

Τα ρωσικά στρατεύματα αναδιατάσσονται και έχουν σταματήσει πλέον τη γρήγορη προέλαση των Ουκρανών, αλλά οι τελευταίοι φαίνεται να κρατούν εδάφη

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, όπου ενεργοποιήθηκαν συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας για να την απωθήσουν, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

«Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν, ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις και εκτοξεύσεις της αντιαεροπορικής άμυνας.

Νωρίτερα, η πολεμική αεροπορία είχε ανακοινώσει πως τουλάχιστον δυο βαλλιστικοί πύραυλοι κατευθύνονταν στην πόλη.

Το Κίεβο, η περιφέρειά του και όλη η ανατολική Ουκρανία —τουλάχιστον πέντε περιφέρειες— τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ανέφερε ακόμη η πολεμική αεροπορία.

Η Ρωσία αντεπιτίθεται για να αποκρούσει τη μεγαλύτερη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου, στέλνοντας ενισχύσεις, θεσπίζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις συνοριακές περιοχές και πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές.

Ωστόσο, παρόλο που φαίνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα αναδιατάσσονται και έχουν σταματήσει πλέον τη γρήγορη προέλαση των Ουκρανών, οι τελευταίοι φαίνεται να κρατούν εδάφη.  Το Σάββατο αναφορές έκαναν λόγο ότι είχαν καταφέρει να καταλάβουν ένα μικρό χωριό στη γειτονική περιοχή του Μπέλγκοροντ, ενώ σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times, οι δυνάμεις τους ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σούτζα του Κουρσκ, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο Pasi Paroinen, αναλυτής από το Black Bird Group, μια οργάνωση με έδρα τη Φινλανδία που αναλύει δορυφορικές εικόνες και περιεχόμενο μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το πεδίο της μάχης, είπε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Μόσχα μπόρεσε να σταματήσει τις σημαντικές προόδους στη ρωσική επικράτεια αργά αυτή την εβδομάδα.

«Το Κίεβο επιδιώκει να μετατοπίσει τον πόλεμο»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε για πρώτη φορά το Σάββατο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και είπε ότι η επιχείρηση ήταν μέρος της προσπάθειας του Κιέβου να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.

Το Κίεβο επιδιώκει να «μετατοπίσει τον πόλεμο» μέσα στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που ξεκίνησε την Τρίτη και η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιαστεί άμεσα από το Κίεβο.

«Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, ο στρατηγός Σίρσκι (σ.σ. αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων) έδωσε αναφορά από το μέτωπο, για τις ενέργειές μας και τη μετατόπιση του πολέμου στο έδαφος του επιτιθέμενου (...). Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη και να ασκήσει την απαραίτητη πίεση: πίεση στον επιτιθέμενο», δήλωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό τηλεοπτικό μήνυμά του.

Ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως αναφερθεί στην επιχείρηση, επαινώντας την ικανότητα του στρατού "να εκπλήσσει" και ευχαριστώντας τους που αιχμαλώτισαν Ρώσους στρατιώτες για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Σε τι στοχεύει η Ουκρανία

Η τελευταία τακτική της Ουκρανίας μένει πλέον να αποδείξει σε τι κέρδη στοχεύει. Ο πόλεμος που διανύει τον τρίτο χρόνο, σε μεγάλο βαθμό φαινόταν να έχει παγιωθεί κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Η απόφαση των ουκρανικών στρατευμάτων να περάσουν τα σύνορα στη Ρωσία προφανώς εξέπληξε όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και άλλους δυτικούς συμμάχους ταυτόχρονα με αναλυτές που παρακολουθούν την εξέλιξη του  πολέμου.

Κάποιοι εικάζουν ότι η Ουκρανία στοχεύει στο να απομακρύνει τα ρωσικά στρατεύματα από τις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία, δίνοντας στα κουρασμένα από τη μάχη ουκρανικά στρατεύματα την απαραίτητη ανάπαυση, αν και οι αναλυτές λένε ότι αυτό δεν έχει συμβεί.

Όμως, για τη Ρωσία, οι συνέπειες από την εισβολή της περασμένης εβδομάδας ήταν πλήγμα στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αντρέι Γκουρούλιοφ, ένας απόστρατος στρατιωτικός που είναι μέλος του κοινοβουλίου, καταδίκασε την Παρασκευή την απάντηση και το επίπεδο ετοιμότητας της Ρωσίας. «Δεν υπάρχει κανένα στρατιωτικό σύστημα για τη φύλαξη των κρατικών συνόρων, δεν υπάρχουν εφεδρείες και δεν υπάρχουν δεύτερες γραμμές άμυνας», είπε στο Telegram, προσθέτοντας: «Αν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρασαν δύο μήνες προετοιμασμένες για αυτό, πώς το χάσαμε; ”

Από την άλλη, η Ουκρανία παρά τη σταθερή απώλεια εδάφους στο ανατολικό Ντόνετσκ, επέλεξε να στείλει τμήματα έμπειρων ταξιαρχιών στη ρωσική επικράτεια, με προφανείς στόχους να φέρει σε αμηχανία το Κρεμλίνο και  να αναγκάσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακατανείμει τους πόρους και να παράσχει στο εσωτερικό μέτωπο την απαραίτητη τόνωση ηθικού.

Ο Τζορτζ Μπάρος στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον λέει ότι οι Ουκρανοί «πέτυχαν επιχειρησιακό αιφνιδιασμό και επί του παρόντος εκμεταλλεύονται την έλλειψη ετοιμότητας της Ρωσίας στις συνοριακές της περιοχές». Η ίδια τακτική λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανάκτησαν μεγάλο μέρος της κατεχόμενης περιοχής του Χάρκοβο μέσα σε μια εβδομάδα.

Παρά τα όποια κέρδη, ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα, ακόμη και αν ενισχυθούν, δεν μπορούν να καταλάβουν αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα εκστρατευτικό σώμα, αν και σκληραγωγημένο στη μάχη, που εκμεταλλεύτηκε την απουσία οργανωμένης αντίστασης για να καταλάβει γρήγορα έδαφος.

Αλλά το να κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι ρωσικής επικράτειας είναι πέρα από τις δυνατότητές τους και πιθανώς πέρα από τον στόχο τους, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN . Οι ρωσικές ενισχύσεις ακόμα κι αν χρειαστούν περισσότερες από τρεις ημέρες θα προβάλλουν αποτελεσματική άμυνα. 

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι μονάδες είχαν «αποτρέψει τις προσπάθειες των κινητών ομάδων του εχθρού να φτάσουν στο βάθος» του ρωσικού εδάφους κοντά στα Ivashkovsky, Malaya Loknya και Olgovka στην περιοχή Kursk. Η Olgovka απέχει 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η επιχείρηση εισβολής στο Κουρσκ καταδεικνύει επίσης στους συμμάχους της Ουκρανίας ότι έχει ακόμα την ενέργεια να αιφνιδιάσει τον εχθρό της και να φέρει σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο σε μια εποχή που πολλά από τα νέα από την πρώτη γραμμή ήταν δυσάρεστα για το Κίεβο.

Και όπως αναφέρουν αναλυτές, ο στόχος αυτής της νέας στρατηγικής είναι να θέσει τη Ρωσία μπροστά από την προοπτική ενός ολοένα και πιο δαπανηρού πολέμου οικονομικά, γοήτρου και οργανωτικά και να την αναγκάσει να καθίσει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο».

Η Ρωσία διεξάγει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση»

Η Ρωσία επέβαλε καθεστώς «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» σε τρεις περιοχές για να προσπαθήσει να σταματήσει την αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων.

Οι αρχές των περιοχών Κουρσκ, Μπέλγκροντ και Μπριάνσκ στα σύνορα με την Ουκρανία σύμφωνα με το BBC μπορούν να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας και οχημάτων και να πραγματοποιούν τηλεφωνικές υποκλοπές μεταξύ άλλων μέτρων.

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Ρωσικές δυνάμεις μάχονται εναντίον χιλιάδων ουκρανικών δυνάμεων σε βάθος έως και 20 χλμ εντός της περιφέρειας Κουρσκ, πέμπτη μέρα μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Μάλιστα, ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ουκρανική εισβολή θέτει σε κίνδυνο έναν τοπικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

«Οι ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνιστούν μια άμεση απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ανέφερε η Rosatom σε ένα δελτίο τύπου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Αυτή τη στιγμή, υφίσταται ένας πραγματικός κίνδυνος πληγμάτων και προκλήσεων εκ μέρους του ουκρανικού στρατού», προστίθεται στο κείμενο.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom συζήτησε την κατάταση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή του Κουρσκ με την ΙΑΕΑ, μετά την εισβολή της Ουκρανίας, μεταδίδει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι έχει ήδη απευθύνει έκκληση, σε ένα δελτίο τύπου, να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος».
 

Πηγή: skai.gr