ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Τι προτείνει ο Τζορτζ Σόρος για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας

Τις προτάσεις του για την διάσωση της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού, καταθέτει ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος σε κοινό του άρθρο με τον καθηγητή Eric Beinhocker που δημοσιεύεται στους Los Angeles Times.

«Η καταστροφική κατάρρευση της απασχόλησης στις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, απαιτεί να γίνουν πολλά περισσότερα από όσα έχουν γίνει έως τώρα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» τονίζει και επισημαίνει ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περίπου 17 εκατ. Αμερικανοί έμειναν άνεργοι και πως τουλάχιστον το 24% των θέσεων εργασίας ενδέχεται να χαθούν στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Σόρος υπογραμμίζει ότι εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις η κατάσταση θα ισοδυναμεί με τα χειρότερα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, θέτοντας εκτός αγοράς εργασίας 37 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Προτείνει λοιπόν να τεθεί η οικονομία σε «sleep mode», δηλαδή να προφυλαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ώστε να είναι σε ετοιμότητα να «ξυπνήσουν» και να επιστρέψουν δυναμικά όταν τελειώσει η οικονομική κρίση.

«Πως; Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει άμεσα να εγγυηθεί τους μισθούς όλων των Αμερικανών για όσο διαρκεί η κρίση», αναφέρει.

Ο μεγαλοεπενδυτής αναφέρει ότι το μοντέλο αυτό έχουν ήδη εφαρμόσει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, που παρέχουν άμεση χρηματοδότηση στους εργοδότες για να καλύψουν τους μισθούς των εργαζομένων τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για το διάστημα που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο Σόρος χαιρέτισε πρόσφατη το κογκρέσο και την ιστορική του απόφαση για πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων. Τονίζει ωστόσο ότι η διοχέτευση των χρημάτων αυτών στην αγορά μέσω τραπεζικών δανείων θα είναι αργή και με αρκετή γραφειοκρατία ενώ τώρα χρειάζεται γρήγορη και άμεση δράση.

Προτείνει νόμο διασφάλισης των μισθών που αφορά και τους 152 εκατ. Αμερκανών εργατών και όχι μόνο τους 60 εκατ. Εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο η προστασία θα πρέπει να καλύψει τόσο κερδοσκοπικές όσο και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

«Στο τέλος ο ιός θα ελεγχθεί, αλλά για όσο διάστημα οι Αμερικανοί απαιτείται να μείνουν προστατευμένοι στα σπίτια τους πρέπει να προστατεύσουμε και τις δουλειές τους», αναφέρει.

Πηγή: skai.gr