Κορωνοϊός: «Πάγωσε η ζωή» και στο Βέλγιο - Φωτό από Βρυξέλλες

Σε ένα μικρό σουπερμάρκετ ο κόσμος στέκεται στην ουρά. Όχι μόνο στο ταμείο, όπως συμβαίνει στις κανονικές μέρες αλλά και μπροστά από το μαγαζί. Μόλις βγαίνει ένας πελάτης ο άλλο μπαίνει μέσα. Και όχι μόνο αυτό. Από ένα ειδικό κουτί μπροστά στην είσοδο ο πελάτης παίρνει ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια μιας χρήσεως.

Στο Βέλγιο από την Τετάρτη τα μεσάνυχτα ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά εδώ και μέρες όπως και τα σχολεία. Την Τρίτη το βράδυ όμως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Βελγίου ανακοίνωσε γενική απαγόρευση εξόδου ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Τελευταία ψώνια και έρημοι δρόμοι

Στο προάστιο Σαν Ζυλ μαζεύονται μερικοί άνθρωποι μπροστά από ένα κατάστημα που πουλάει λουλούδια. Στο εσωτερικό δεν υπάρχει χώρος για δυο ανθρώπους ώστε να τηρήσουν την επιβεβλημένη απόσταση του ενάμιση μέτρου. Μια κυρία μιλάει λίγο για τη ζωή της και λέει πως θέλει να αγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερες γλάστρες ώστε η μαγαζάτορας να κερδίσει λίγα χρήματα πριν αναγκαστεί να κλείσει το μαγαζί της για τρεις εβδομάδες.

Τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν στο Βέλγιο. Μόνο τα σουπερμάρκετ, οι τράπεζες, τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία και τα ιατρεία παραμένουν ανοιχτά. Επιτρέπεται να πάει κανείς βόλτα στο πάρκο αλλά μόνος του ή το πολύ με ακόμα ένα άτομο. Ακόμη επιτρέπεται να πάει κανείς στο κομμωτήριο ή το κουρείο με την προϋπόθεση μέσα να υπάρχει μόνο ένα άτομο.

Η ζωή στο Βέλγιο όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αλλάζει ριζικά. Στο δρόμο όμως παρόλα αυτά ο ήλιος λάμπει σαν να υποδέχεται πεισματικά την άνοιξη. Λίγοι άνθρωποι είναι στο δρόμο. Κάποιοι με μάσκες, άλλοι με τσάντες γεμάτες ψώνια. Η ζωή στη γνωστή Γκραν Πλας, εκεί που άλλοτε κυκλοφορούσαν τουρίστες με βάφλες στο χέρι ή κινητά για να βγάζουν σέλφι έχει ερημώσει.

Στο σπίτι τους και οι ηγέτες

Παρόμοια η κατάσταση και στη συνοικία όπου βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και υπηρεσίες. Άδεια γραφεία. Οι υπάλληλοι εργάζονται πλέον στο σπίτι και επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου και τηλεδιασκέψεων. Ακόμα όμως και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επικοινωνούν μέσω βιντεοκλήσεων, όπως συνέβη την Τρίτη το βράδυ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση εξόδου στο Βέλγιο ισχύει μέχρι τις 5 Απριλίου. Τότε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα επανεξετάσει την κατάσταση. Η κρίση του κορωνοϊού θα αλλάξει πολλά στη ζωή των Βέλγων. Και ήδη ένα από τα πρώτα πράγματα που άλλαξε είναι ότι κατάφεραν επιτέλους να συμφωνήσουν και να έχουν νέα κυβέρνηση. Δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν από το φθινόπωρο του 2018. Τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να στηρίξουν προσωρινά την κυβέρνηση μειοψηφίας της Σοφί Βιλμές.

Πηγή: DW - Μαρίνα Στράους - Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
 

Πηγή: skai.gr