Οι χώρες δεν πρέπει να «μπαίνουν» σε lockdown λόγω κορωνοϊού εάν δεν πληρούν πέντε κριτήρια, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων Covid-19 είναι οι εξής:
- Γνώση του καθεστώτος μόλυνσης,
- Εμπλοκή της κοινότητας,
- Επαρκής ικανότητα δημόσιας υγείας,
- Επαρκής χωρητικότητα του συστήματος υγείας
- Έλεγχοι στα σύνορα.
Οι συγγραφείς εξέτασαν εννέα χώρες και περιοχές υψηλού εισοδήματος που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς - Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσαν ότι πολλές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για την αποφυγή νέων κυμάτων μόλυνσης, όπως φαίνεται στην Ισπανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
"Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Εάν έχουμε αναζωπύρωση της νόσου, αυτό σημαίνει ότι άνοιξαν [οι κοινωνίες] πολύ νωρίς, αυτό αποτελεί αξιωματική λογική", υπογράμμισε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας Martin McKee, σύμφωνα με το CNN.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι απαιτείται ένα αποτελεσματικό σύστημα εύρεσης, δοκιμής, παρακολούθησης, απομόνωσης, υποστήριξης για να ανοίξει ξανά με ασφάλεια. "Καμία χώρα δεν το κάνει τέλεια, στην πραγματικότητα ... Η Αγγλία το κάνει πολύ άσχημα. Η Ισπανία και η Γαλλία δεν τα πάνε πολύ καλά", δήλωσε ο McKee.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι απαιτείται ένα αποτελεσματικό σύστημα εύρεσης, δοκιμής, παρακολούθησης, απομόνωσης και υποστήριξης για να ανοίξει ξανά μία χώρα με ασφάλεια.
Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη στρατηγική, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με τους στόχους τους και να είναι διαφανείς στη λήψη των αποφάσεών τους, ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να αποτελούν μέρος μιας σαφούς συνολικής στρατηγικής.
Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι «το επιχείρημα είναι ισχυρό» για τις χώρες να υιοθετήσουν μια στρατηγική μηδενικής Covid, όπως η Νέα Ζηλανδία, που σημαίνει εξάλειψη της εγχώριας μετάδοσης. Ένας λόγος όπως αναφέρεται ήταν λόγω του αυξανόμενου βάρους εκείνων που επέζησαν του ιού, αλλά έχουν συμπτώματα για περισσότερο από το αναμενόμενο.
Κατάσταση και γνώση μόλυνσης
Η μελέτη διαπίστωσε ότι χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Νορβηγία, η Ισπανία και (για τοπικά κρούσματα) στο Ηνωμένο Βασίλειο, βασίζονται σε συμβουλές από ειδικούς για να αποφασίσουν πώς να χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Ωστόσο, χωρίς ρητά και δημόσια κριτήρια, η βάση βάσει της οποίας εκτιμάται ο κίνδυνος είναι συχνά "ασαφής, με λίγες ενδείξεις ότι έχει εξεταστεί η αυξανόμενη κατανόηση της μετάδοσης που σχετίζεται με αερολύματα."
Άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και (σε ορισμένες περιπτώσεις) του Ηνωμένου Βασιλείου, άρουν ή επιβάλλουν περιορισμούς βάσει επιδημιολογικών ορίων. Χώρες όπως η Ιαπωνία διαθέτουν πίνακες ελέγχου που δείχνουν τους διάφορους παράγοντες. Στη Γερμανία, οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για την άρση των περιορισμών που υπόκεινται σε μηχανισμό «φρένο έκτακτης ανάγκης», ο οποίος απαιτεί από τις περιφέρειες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς lockdown, εάν υπάρχουν περισσότερες από 50 νέες καθημερινές περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους για επτά συνεχόμενες ημέρες.
Το Χονγκ Κονγκ έχει παρόμοια στρατηγική, ενώ η Νέα Ζηλανδία διαθέτει σύστημα συναγερμού τεσσάρων επιπέδων. Η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και το ΗΒ έχουν επίσης επίπεδα συναγερμού, αλλά η σύνδεση με ορισμένα μέτρα δεν είναι ρητή και "δεν είναι σαφές ότι χρησιμοποιείται το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου", σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρχή ότι οι χώρες δεν πρέπει να ανοίξουν ξανά έως ότου έχουν ένα σύστημα παρακολούθησης υψηλής ποιότητας και έχουν επιβεβαιώσει ότι οι μολύνσεις καταστέλλονται, "συχνά αγνοήθηκε".
Τα λεπτομερή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο είναι απαραίτητα για τον ακριβή υπολογισμό του επιπέδου μετάδοσης που συμβαίνει σε μια περιοχή και για τον καθορισμό του τρόπου ανοίγματος εκ νέου, ανέφερε η μελέτη.
Δημόσια εμπιστοσύνη
Προκειμένου οι χώρες να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, οι κοινότητες πρέπει να «δεσμευτούν και να εξουσιοδοτηθούν για να προστατευθούν» και οι συμβουλές πρέπει να είναι «συνεπείς και αξιόπιστες», σύμφωνα με την εφημερίδα, ειδικά για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Ωστόσο, τα εναλλασσόμενα μηνύματα όπως η ασφαλής φυσική απόσταση, οι μάσκες προσώπου και η εργασία από το σπίτι σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε σύγχυση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης και υποστήριξης του κοινού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πολλά κράτη αντιμετωπίζουν τώρα ένα «δεύτερο κύμα» και οι συγγραφείς της έρευνας εξηγούν ότι δεν είναι πολύ αργά για την εφαρμογή αυτών των μαθημάτων-παθημάτων του πρώτου κύματος. "Οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν μέχρι και για το χειρότερο σενάριο".
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.