Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει «ξεφύγει» ο ιός από εργαστήριο

Η κυβέρνηση της Κίνας απορρίπτει κάθε υπόνοια ότι η ασθένεια μπορεί να προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν. Αλλά ο καθηγητής Γκάο δεν αποκλείει τίποτα.

Περίπου τριάμιση χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα διαρροής του ιού Covid από εργαστήριο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο BBC News.

Ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας (CDC), ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο έπαιξε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσής της.

Η κυβέρνηση της Κίνας απορρίπτει κάθε υπόνοια ότι η ασθένεια μπορεί να προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν. Αλλά ο καθηγητής Γκάο δεν αποκλείει τίποτα.

Σε μια συνέντευξη για το podcast του BBC Radio, ο καθηγητής υποστηρίζει: «Μπορείτε πάντα να υποψιάζεστε οτιδήποτε. Αυτό είναι επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα.» είπε χαρακτηριστικά

Ο καθηγητής Γκάο είναι τώρα αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας μετά τη συνταξιοδότησή του από το CDC πέρυσι.

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής εργαστηρίου πιο σοβαρά από ό,τι υποδηλώνουν οι επίσημες δηλώσεις της, ο καθηγητής Γκάο λέει επίσης στο BBC ότι πραγματοποιήθηκε κάποιο είδος επίσημης έρευνας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV), εκεί όπου φημολογείται ότι διέρευσε ο κορωνοϊός.

«Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι», λέει, αλλά προσθέτει ότι δεν εμπλέκεται το δικό του τμήμα επισημαίνοντας ότι «το εργαστήριο ελέγχθηκε διπλά από τους ειδικούς του χώρου».

Π΄ροκειται για την πρώτη τέτοια παραδοχή, ότι δηλαδή πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους επίσημη έρευνα στο εργαστήριο, αλλά ενώ ο καθηγητής Γκάο λέει ότι δεν έχει δει το αποτέλεσμα, «άκουσε» ότι στο εργαστήριο όλα έιτουργούν όπως πρέπει.

«Νομίζω ότι το συμπέρασμά τους είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν έχουν βρει [καμία] αδικοπραγία» είπε. 

Πηγή: skai.gr