Κίνα: Επιμένει στην πολιτική της «μηδενικής covid»- Υποχρεωτική καραντίνα και μοριακά τεστ

Στο Πεκίνο, τα εστιατόρια επαναλειτούργησαν και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία τους, ωστόσο οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο των μπαρ και των χώρων διασκέδασης σε δύο κεντρικές συνοικίες, τη Τσαογιάνγκ και τη Ντονγκτσένγκ. 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να τηρηθεί «απαρέγκλιτα» η στρατηγική μηδενικής covid, την ώρα που οι μισοί από τους 25 εκατ. κατοίκους της Σανγκάης ετοιμάζονται σήμερα να υποβληθούν εκ νέου σε διαγνωστικά τεστ.

Η Κίνα εξακολουθεί να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού: υποχρεωτική καραντίνα για όσους βρίσκονται θετικοί στην covid και lockdown μετά τον εντοπισμό έστω και λίγων κρουσμάτων, ενώ τα μοριακά τεστ παραμένουν υποχρεωτικά για την είσοδο σε ένα κτίριο ή για τα ταξίδια.

Η πολιτική αυτή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Σι, εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι στην Κίνα δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid.

Την ίδια ώρα η κινεζική κυβέρνηση αναζητεί μια μέση λύση, καθώς προσπαθεί να εξαλείψει τον ιό και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις που έχουν για την οικονομία τα lockdown, τα οποία έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας, στο εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή.

«Πρέπει να συντονίζουμε αποτελεσματικά την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», αλλά και «να ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες» σε ό,τι αφορά στην οικονομία και την εργασία, επεσήμανε χθες Πέμπτη ο Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει «να τηρήσει απαρέγκλιτα τη στρατηγική μηδενικής covid», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Μοριακά τεστ

Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, η Κίνα θα δυσκολευτεί να πετύχει τον στόχο της για ανάπτυξη «περίπου 5,5%» φέτος εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας των εταιρειών και των προβλημάτων στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα, στο 4,3%.

Το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Απριλίου στη Σανγκάη, το λιμάνι της οποίας είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως, επέφερε ισχυρό πλήγμα στις επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Η δημαρχία της Σανγκάης ανακοίνωσε χθες ότι το σύνολο των κατοίκων επτά περιοχών θα πρέπει να υποβληθούν σε μοριακά τεστ από αύριο Σάββατο. Η ανακοίνωση αυτή αφορά συνολικά περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε πολλές συνοικίες οι κάτοικοι της Σανγκάης παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μέχρι να ληφθούν δείγματα από όλους.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά την άρση του lockdown στην πόλη, το οποίο σημαδεύτηκε από προβλήματα εφοδιασμού σε τρόφιμα και εντάσεις μεταξύ κατοίκων και των αρχών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σανγκάης επέστρεψαν στην κανονικότητα από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν επαναλειτούργησαν μπαρ, εστιατόρια και οι πολίτες βγήκαν στα πάρκα.

Όμως οι αρχές σε επίπεδο συνοικιών εξακολουθούν να επιβάλουν μια σειρά τοπικών περιορισμών προκειμένου να αποφευχθεί μια έξαρση των κρουσμάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Στην πρωτεύουσα Πεκίνο, όπου πλανιόταν για ένα διάστημα η σκιά του lockdown, τα εστιατόρια επαναλειτούργησαν αυτή την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία τους.

Όμως οι αρχές, επιδεικνύοντας σύνεση, ανακοίνωσαν το κλείσιμο των μπαρ, των νυχτερινών κέντρων και των χώρων διασκέδασης σε δύο κεντρικές συνοικίες, τη Τσαογιάνγκ και τη Ντονγκτσένγκ, μετά τον εντοπισμό μιας εστίας μόλυνσης.

Σε εθνικό επίπεδο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 73 νέα κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ στο Πεκίνο και 11 στη Σανγκάη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ