Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μόλις πέρασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων χορηγούμενων δόσεων, έχει μια από τις πιο προηγμένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid στον κόσμο, αλλά παραμένει στη σκιά χωρών όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι 27 χορήγησαν τουλάχιστον 101,28 εκατομμύρια δόσεις σε περισσότερους από 73 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή στο 16,4% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές σήμερα στις 15.00 ώρα Ελλάδος. Μεταξύ αυτών, περισσότερα από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 6,3% του πληθυσμού, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.
Περισσότερο από το 12% των 820 εκατομμυρίων δόσεων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, διοχετεύθηκε στην ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει λιγότερο από το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Επικεφαλής η Μάλτα και Ουγγαρία
Στην ΕΕ, δύο χώρες ξεχωρίζουν: η Μάλτα και η Ουγγαρία, οι οποίες αντίστοιχα χορήγησαν δόσεις στο 40,4% και το 31,4% του πληθυσμού τους. Πολύ επικριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή διαχείριση του εμβολιασμού, η Ουγγαρία έκανε γρήγορα την επιλογή, για να επιταχύνει την εκστρατεία της, και εισήγαγε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm, που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), επιπλέον των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της Moderna και των AstraZeneca / Οξφόρδης που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι δύο χώρες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο είναι η Βουλγαρία (6,8%) και η Λετονία (8,3%). Οι εκστρατείες εμβολιασμού τους, οι οποίες βασίζονται κυρίως στο εμβόλιο των AstraZeneca / Οξφόρδης που είναι το πιο οικονομικό σε σχέση τα ανταγωνιστικά του, αντιμετώπισαν επαναλαμβανόμενες αναποδιές από τη σουηδο-βρετανική συμμαχία (καθυστερήσεις στην παράδοση, παρενέργειες).
Οι τέσσερις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ένωσης -- η Γερμανία (16,8%), η Γαλλία (16,8%), η Ιταλία (15,8%) και η Ισπανία (17%) -- κινούνται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκριτικά, έξι Ισραηλινοί στους δέκα (61,6%) έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση, σχεδόν ένας Βρετανός στους δύο (47,5%) και περισσότεροι από ένας Αμερικανός στους τρεις (37%).
Στη σκιά των παγκόσμιων πρωταθλητών
Με 22,6 χορηγούμενες δόσεις (πρώτες και δεύτερες) ανά 100 κατοίκους, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο (10,6). Οι επιδόσεις της είναι επίσης καλύτερες από πολλών μεγάλων χωρών όπως η Βραζιλία (14,5), η Κίνα (12,2), το Μεξικό (9,5), η Ινδία (8,1), η Ινδονησία (5,9), το Μπανγκλαντές (3,9), η Ιαπωνία (1,4) και οι Φιλιππίνες (1).
Ωστόσο, η Ένωση παραμένει μακριά από τους πρωταθλητές του τομέα, όπως το Ισραήλ (119 δόσεις ανά 100 κατοίκους), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (93), η Χιλή (64), η Βρετανία (59) ή οι Ηνωμένες Πολιτείες (58).
Η Μάλτα (58 δόσεις ανά 100 κατοίκους) είναι η μόνη χώρα της Ένωσης που εμφανίζεται μέσα στους 10 πρώτους παγκοσμίως.
Αυτός ο δείκτης, για να μην συγχέεται με το ποσοστό των ανθρωπων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, καθιστά δυνατή τη σύγκριση της προόδου των εκστρατειών εμβολιασμού λαμβάνοντας υπόψη πρώτες και δεύτερες δόσεις.
Ο εμβολιασμός επιταχύνεται
Κάθε μέρα την προηγούμενη εβδομάδα, 2,4 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι 0,54% του πληθυσμού της ΕΕ έλαβε μια δόση κάθε μέρα. Ο ρυθμός αυτός, που επιταχύνεται χάρη στις αυξημένες παραδόσεις, είναι 2,5 φορές ταχύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο (0,22%), αλλά υποδιπλάσιος αυτού των Ηνωμένων Πολιτειών (1,02%).
Η Ουγγαρία (1,16%) είναι σήμερα η ταχύτερη χώρα της ΕΕ, και η ταχύτερη χώρα στον κόσμο, εξαιρουμένων των μικροκρατών. Μόνο δύο χώρες με λιγότερους από 100.000 κατοίκους έχουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις: ο Άγιος Μαρίνος (1,52%) και οι Σεϋχέλλες (1,39%). Στην ΕΕ, η Μάλτα (1,03%) και η Γερμανία (0,65%) συμπληρώνουν το βάθρο.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, κατατάσσεται 12η μεταξύ των 27, χορηγώντας δόσεις στο 0,54% του πληθυσμού της κάθε μέρα (364.000 ημερήσιοι εμβολιασμοί), που είναι ακριβώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.