ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Έχει η Βρετανία αρκετά εμβόλια για τις δεύτερες δόσεις;

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αίσθηση προκαλεί στη Βρετανία η δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε γαλλικό ραδιόφωνο ότι η Βρετανία «θα έχει πρόβλημα» με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η Βρετανία έχει επιλέξει να χορηγήσει την πρώτη δόση σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, πάνω από 29 εκατομμύρια ήδη, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται μετά από 12 εβδομάδες.

Ο κ. Λε Ντριάν υποστήριξε στην ουσία ότι το Λονδίνο δεν έχει αρκετές δόσεις να χορηγήσει σε όσους έχουν κάνει την πρώτη. Το ίδιο φέρεται να έχει πει στους Ευρωπαίους ηγέτες και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ «δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το τίμημα αυτής της πολιτικής», υποκύπτοντας σε έναν «εκβιασμό» της βρετανικής πλευράς.

Στη Βρετανία η ανησυχία για την επάρκεια της εξασφαλισμένης ποσότητας δόσεων ανέκυψε μετά από τις πρώτες αντεγκλήσεις με τις Βρυξέλλες για την πιθανότητα απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ.

Τότε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα θα έχει τις δόσεις που απαιτούνται.

Προ λίγων ημερών, όμως, προστέθηκε η ανησυχία από την ανακοίνωση ότι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, το Ινστιτούτο Serum στην Ινδία, έχει καθυστερήσει την παράδοση 5 εκ. δόσεων του σκευάσματος της AstraZeneca προς τη Βρετανία.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση του NHS έδωσε εντολή σε όλους τους εμβολιαστικούς φορείς να παγώσουν από τις 29 Μαρτίου τη χορήγηση πρώτων δόσεων (πλην για όσους πολίτες άνω των 50 ετών δεν την έχουν κάνει ακόμη) και να επικεντρωθούν στη χορήγηση των δεύτερων δόσεων. Ανακοινώθηκε ότι η «σημαντική μείωση» στις παραλαβές εμβολίων θα διαρκέσει έναν μήνα.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα έχει τις δεύτερες δόσεις που απαιτούνται μέσα στον Απρίλιο, δηλαδή περίπου 12 εκατομμύρια.

Έκτοτε, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η ινδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Ινστιτούτο Serum να περιορίσει τις εξαγωγές ώστε να εμβολιαστεί μεγαλύτερο τμήμα του ινδικού πληθυσμού.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως οι ανάγκες σε εμβόλια της AstraZeneca θα μπορούσαν αν χρειαζόταν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τις δύο μονάδες παραγωγής επί βρετανικού εδάφους, στην Οξφόρδη και στο Κιλ του Στάφορντσιρ. Η AstraZeneca έχει πει ότι μπορεί να παραγάγει έως και 2 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα στις βρετανικές εγκαταστάσεις - εκ των οποίων μερίδιο ζητά πάντως η ΕΕ.

Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει, ωστόσο, πως οι δύο μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποδοτικότητας, έχοντας παραδώσει μόνο το 30% των αναμενόμενων δόσεων το περασμένο τρίμηνο.

Πέρα από το Ινστιτούτο Serum, η άλλη πηγή προμήθειας εμβολίων της AstraZeneca για τη Βρετανία είναι το εργοστάσιο της εταιρείας Halix στην Ολλανδία.

Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχουν χορηγηθεί 14 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στη Βρετανία και μόνο λίγες από αυτές προέρχονται από την ΕΕ. Η δεύτερη παρτίδα μάλιστα ακόμα δεν έχει λάβει άδεια χρήσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων.

Αντιθέτως, για το εμβόλιο της Pfizer η Βρετανία εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισαγωγές από την ΕΕ, κυρίως το Βέλγιο.

Έως τις 7 Μαρτίου το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech είχε χορηγηθεί σε 10,9 εκ. πολίτες, κάτι που σημαίνει ότι άλλες τόσες δόσεις θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί έως τις 7 Ιουνίου.

Η παραλαβή των παρτίδων γίνεται ανά όσο το δυνατόν τακτικότερα διαστήματα. Σύμφωνα με τον Guardian η Βρετανία έχει παραλάβει 20 εκ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer από το Βέλγιο, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τις ποσότητες που παραλαμβάνει κάθε φορά, επομένως είναι πιθανό μια απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων από την ΕΕ να απειλούσε τη χορήγηση των απαιτούμενων δεύτερων δόσεων.

Σημειώνεται ότι η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών στο Ην. Βασίλειο έχει ξεκαθαρίσει ότι η δεύτερη δόση που χορηγείται θα πρέπει να είναι του ίδιου εμβολίου, πλην «εξαιρετικών» περιπτώσεων.