Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός
Η συγκράτηση του αριθμού των θανάτων από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από τις 20.000 «θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η εποχική γρίπη ευθύνεται για τουλάχιστον 8.000 θανάτους το χρόνο, επομένως ένας «τρομερός» απολογισμός 20.000 θανάτων από τον πιο επικίνδυνο Covid-19 θα ήταν το επίπεδο στο οποίο οι υγειονομικές αρχές θα ήλπιζαν να σταματήσει αυτή η επιδημία.
Παράλληλα με την κατάθεσή του στην επιτροπή, ανακοινώθηκε ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 407 σε 24 ώρες, φτάνοντας πλέον τα 1.950. Οι θάνατοι έχουν ανεβεί στους 56, αν και αναμένεται ανανέωση του απολογισμού εντός του απογεύματος. Τα άτομα που έχουν εξεταστεί είναι 50.442.
Ο σερ Πάτρικ παραδέχθηκε, πάντως, ότι με βάση τα καταγεγραμμένα ποσοστά θνησιμότητας του νέου κορωνοϊού θα ήταν μία ακριβής εκτίμηση να πει κανείς ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή είναι περίπου 55.000.
Σε ερώτηση για το λόγο για τον οποίο οι βρετανικές αρχές δε συνεχίζουν τις μαζικές εξετάσεις υπόπτων κρουσμάτων όπως γίνεται σε άλλες χώρες, ο σερ Πάτρικ απάντησε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται όλα τα περιστατικά.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι έχουν πραγματοποιηθεί τόσα διαγνωστικά τεστ που βάζουν τη Βρετανία στις τρεις ή τέσσερις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό τεστ. Η αρμόδια υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας έχει την ικανότητα να διεξάγει 3 με 4 χιλιάδες τεστ την ημέρα, πρόσθεσε.
Σημείωσε πάντως ότι οι εξετάσεις για τον κορωνοϊό θα αυξηθούν, αλλά «στους σωστούς τόπους», όπως δηλαδή για άτομα στα νοσοκομεία.
Ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος εκτίμησε επίσης ότι τα αναβαθμισμένα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες θα περιορίσουν την κορύφωση της εξάπλωσης του ιού κατά 50%, με τα πρώτα αποτελέσματα να γίνονται εμφανή σε περίπου δύο εβδομάδες. Παραδέχθηκε δε ότι η κρίση θα κρατήσει για άγνωστο αριθμό μηνών.
Στις ερωτήσεις των βουλευτών μελών της επιτροπής για τους λόγους που τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, ο σερ Πάτρικ απάντησε ότι ενώ το κλείσιμό τους θα έχει μεν έναν θετικό αντίκτυπο στο περιορισμό της μετάδοσης του ιού, υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη διαθεσιμότητα κρίσιμου εργατικού δυναμικού, δηλαδή εργαζόμενους που θα πρέπει να μείνουν σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους. «Είναι πολύ συνθέτες οι συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις για τα σχολεία είναι υπό συνεχή επανεξέταση.
Παρέπεμψε δε στην Ταϊβάν που έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά στο περιορισμό του ιού χωρίς να κλείσει τα σχολεία.
Ο σερ Πάτρικ είπε επίσης ότι εν μέσω αβεβαιότητας για τις συνέπειες κάποιων φαρμάκων, θα ήταν καλό οποίος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό να μην παίρνει ibuprofen αλλά παρακεταμόλη.
Εν τω μεταξύ, κατά το υπουργικό συμβούλιο που προηγήθηκε, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στα μέλη της κυβέρνησής του ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν «πόλεμο» με τη νόσο, την οποία πρέπει να κερδίσει.
Η διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS στην Αγγλία έδωσε εντολή στα νοσοκομεία να αναβάλουν όλες τις μη επείγουσες εγχειρήσεις από τις 15 Απριλίου για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών, αποδεσμεύοντας 30.000 κλίνες.
Παράλληλα, ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η δημόσια λατρεία, μετά από τα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.