Κορωνοϊός: Σχέδιο της Γερμανίας για άμεση απομάκρυνση υπηκόων της από την Ουχάν

Η Γερμανία θα προστεθεί στις χώρες που απομακρύνουν εσπευσμένα υπηκόους τους από την περιοχή της πόλης Ουχάν της κεντρικής Κίνας, η οποία πλήττεται από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός, καθώς η γερμανική Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να παραλάβει και να επαναπατρίσει 90 Γερμανούς που ζουν εκεί, έγραψε χθες Δευτέρα το ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Η επιδημία, η οποία άρχισε στην Ουχάν, έχει στοιχίσει τη ζωή 81 ανθρώπων στην Κίνα, ενώ τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τα 2.800, στη συντριπτική τους πλειονότητα στην κινεζική επικράτεια.

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης έγιναν γνωστά ενώ οι αρχές της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, επίσης καταρτίζουν σχεδιασμούς για την κατεπείγουσα απομάκρυνση πολιτών τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Σπίγκελ, το Βερολίνο και το Πεκίνο συζητούν εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να σταλεί στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος για να παραλάβει τους Γερμανούς. Η κινεζική κυβέρνηση θα προτιμούσε να χρησιμοποιηθεί πολιτικό αεροσκάφος.

«Η συντονιστική ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης αποφάσισε ότι καταρχήν [η Γερμανία] είναι διατεθειμένη να απομακρύνει τους γερμανούς πολίτες που δεν νοσούν», σημείωσε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μένουν να διευθετηθούν επιχειρησιακά ζητήματα με την κινεζική πλευρά», συμπλήρωσε το στέλεχος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Πηγές προσκείμενες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι θα καταστεί αμέσως διαθέσιμο μεταγωγικό για τη μεταφορά γερμανών πολιτών αν προκριθεί αυτή η επιλογή αντί της χρήσης πολιτικού αεροσκάφους.

Οι χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν πολίτες τους

* Η Γερμανία σχεδιάζει να απομακρύνει 90 πολίτες της, πιθανόν με την αξιοποίηση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.

* Το Μαρόκο θα απομακρύνει 100 υπηκόους του, κυρίως φοιτητές.

* Η Γαλλία σκοπεύει να επαναπατρίσει αρκετές εκατοντάδες από τους περίπου 800 υπηκόους της που ζουν στην Ουχάν. Οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν στη Γαλλία θα χρειαστεί να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα για την αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης του ιού στη γαλλική επικράτεια.

* Η Ιαπωνία αναμένεται να αρχίσει να επαναπατρίζει με πτήσεις τσάρτερ ήδη από σήμερα Τρίτη πολίτες της από την Ουχάν που το επιθυμούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, περίπου 430 ιάπωνες υπήκοοι έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκονται στη Χουμπέι.

* Η Ισπανία συνεργάζεται με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον επαναπατρισμό υπηκόων της που βρίσκονται στην Ουχάν, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονσάλεθ Λάγια.

* Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει προσωπικό από το προξενείο των ΗΠΑ στην Ουχάν και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες στην πτήση. Κάποιοι Αμερικανοί θα μπορέσουν να επιβιβαστούν στη «πτήση άνευ επιστροφής» από την Ουχάν προς το Σαν Φρανσίσκο την 28η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

* Η Βρετανία συζητά με εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση για την απομάκρυνση Βρετανών και άλλων ξένων από την Ουχάν, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

* Κάπου 167 υπήκοοι του Καναδά βρίσκονται στην περιοχή της Ουχάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν χθες Δευτέρα και πρόσθεσε ότι οκτώ εξ αυτών ζήτησαν προξενική συνδρομή, η οποία τους προσφέρεται. Ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει επιχείρηση επαναπατρισμού αλλά δεν έκανε λόγο για σχέδια υπό κατάρτιση αυτή τη στιγμή. Είπε πως κάθε αίτημα προξενικής συνδρομής θα εξετάζεται «κατά περίπτωση».

* Η Ρωσία συζητά με την Κίνα την απομάκρυνση υπηκόων της από την Ουχάν και τη Χουμπέι, γνωστοποίησε η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.

* Η κυβέρνηση της Ολλανδίας εξετάζει τρόπους για την απομάκρυνση περίπου 20 ολλανδών πολιτών από την Ουχάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

* Οι αρχές της Μιανμάρ ακύρωσαν τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση 60 φοιτητών από τη χώρα που φοιτούν στην Ουχάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών της Μανταλέι, από όπου κατάγονται οι φοιτητές, ελήφθη η «οριστική απόφαση» να επαναπατριστούν έπειτα από 14 ημέρες, αφού τερματιστεί η περίοδος επώασης του κοροναϊού, εάν δεν νοσούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ