ΚΑΙΡΟΣ

«Ψαλίδι» έως και 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου προτείνει η Κομισιόν

Σχέδιο για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μειωμένων προμηθειών από την Gazprom.

Σχέδιο με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι και 15% μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μειωμένων προμηθειών από την Gazprom.

Η διακοπή της τροφοδοσίας χωρών της ΕΕ τις τελευταίες μέρες από την Ρωσία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει και του ερχομού του χειμώνα, ωθώντας την Επιτροπή στην υποβολή της σημερινής πρότασης.

Η Κομισιόν προτείνει σε πρώτη φάση την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ενώ επισημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, η πρόταση θα μπορούσε να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα.

H Επιτροπή καλεί όλους τους δημόσιους φορείς, καταναλωτές, νοικοκυριά και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να λάβουν έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν

Μεταξύ των μέτρων προτείνεται στις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν την παροχή οικονομικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και την στροφή σε άλλα καύσιμα, καθώς επίσης και την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών στους καταναλωτές να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τις θερμοκρασίες στη θέρμανση και τον κλιματισμό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των κοινοτικών υπηρεσιών στις Βρυξέλλες, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί ακόμη και 1,5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αποφασιστεί σε κοινοτικό επίπεδο η αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κράτη μέλη μέχρι το 80% των δυνατοτήτων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 56% και η επίτευξη του στόχου φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η Επιτροπή από την πλευρά της υπέγραψε στην αρχή της εβδομάδας μνημόνιο με τον Αζερμπατζάν το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη χώρα αυτή, ενώ για φέτος προβλέπεται μια αύξηση της τάξης του 50%.

Πηγή: DW