Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον απέσυρε την υποψηφιότητά της για τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις πολιτικές αντιδράσεις που κορυφώθηκαν με την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την επιλογή υποψηφίου εκτός ΕΕ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.
«Δεδομένης της διαμάχης που προέκυψε λόγω της επιλογής ενός μη Ευρωπαίου για την πλήρωση αυτής της θέσης και της σημασίας ότι η Γενική Διεύθυνση έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισα ότι η καλύτερη απόφαση είναι να αποσυρθώ και να μην αναλάβω τη θέση του Chief Economist», ανέφερε η Σκοτ Μόρτον σε επιστολή που δημοσίευσε στο Twitter η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Οι δεσμοί της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ με εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Apple, προκάλεσαν ανησυχία, καθώς θα ήταν υπεύθυνη για την παροχή συμβουλών σχετικά με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, τον νόμο της ΕΕ που σχεδιάστηκε για να περιορίσει αυτές τις εταιρείες.
Η Σκοτ Μόρτον θα ήταν επίσης ο πρώτος πολίτης εκτός ΕΕ που θα αναλάμβανε μια τόσο ανώτερη θέση στην Επιτροπή, γεγονός που πυροδότησε την αντίθεση χωρών του μπλοκ, ιδιαίτερα της Γαλλίας.
Τις τελευταίες ημέρες, οι Γάλλοι υπουργοί αντιτάχθηκαν σθεναρά στον διορισμό, καλώντας την Επιτροπή να ανακαλέσει την προσφορά εργασίας. Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «δύσπιστος» σχετικά με το διορισμό και είπε ότι η κίνηση δεν ήταν «συνεπής» με τους στρατηγικούς στόχους της αυτονομίας των Βρυξελλών.
Το επιχείρημα αντανακλά ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ανοιχτή πρέπει να είναι η ΕΕ όταν αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο προστατευτική Η.Π.Α. Το γαλλικό επιχείρημα, ουσιαστικά, είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι λιγότερο αφελής όσον αφορά τον στρατηγικό ανταγωνισμό από άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής. Ούτε οι Η.Π.Α. ούτε η Κίνα θα επέτρεπε σε έναν μη υπήκοο να λάβει θέση ισοδύναμη με αυτή της Σκοτ Μόρτον, δήλωσε ο Μακρόν την Τρίτη.
Η αντίδραση δεν ήρθε μόνο από το Παρίσι. Τέσσερις μεγάλες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν ζητήσει την απόσυρση της προσφοράς και πέντε επίτροποι εξέφρασαν ανησυχίες για τον διορισμό και επρόκειτο να το συζητήσουν την Τετάρτη πριν αποσυρθεί η Σκοτ Μόρτον, σύμφωνα με το Playbook των Βρυξελλών.
Άλλοι τάχθηκαν υπέρ του διορισμού. Δεκάδες εξέχοντες οικονομολόγοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η απόφαση πρέπει να ισχύσει και ότι η Επιτροπή θα πρέπει «να προσλάβει τους καλύτερους δυνατούς συνεργάτες στην υπηρεσία των ευρωπαίων πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους».
- ΟΗΕ: Η Ουκρανία δημιουργεί μια προσωρινή διαδρομή μεταφοράς σιτηρών
- Αφγανιστάν: Σπάνια διαμαρτυρία γυναικών - Πυροβόλησαν εναντίον τους οι Ταλιμπάν (Δείτε βίντεο)
- Συγγνώμη εκ μέρους του βρετανικού κράτους ζήτησε ο πρωθυπουργός Σούνακ για τη «φρικτή» μεταχείριση των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον στρατό μέχρι το 2000
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.