Κλείσιμο

Κολομβία: Τέλος του 1ου κύκλου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - ELN

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, τα μέρη εκτιμούν πως ολοκληρώθηκε «με επιτυχία ο πρώτος κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών», ο οποίος άρχισε την 21η Νοεμβρίου. Ο δεύτερος θα διεξαχθεί στο Μεξικό, σε ημερομηνία που μένει να οριστεί. Αναμένεται πάντως να διεξαχθεί εντός Ιανουαρίου, σύμφωνα με μεξικανό διπλωμάτη.

Η κολομβιανή κυβέρνηση και η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ολοκλήρωσαν χθες Δευτέρα στο Καράκας τον πρώτο κύκλο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του οποίου τα μέρη συνεννοήθηκαν για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων και για ανθρωπιστικές ενέργειες — όμως δεν συμφώνησαν στην κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, τα μέρη εκτιμούν πως ολοκληρώθηκε «με επιτυχία ο πρώτος κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών», ο οποίος άρχισε την 21η Νοεμβρίου. Ο δεύτερος θα διεξαχθεί στο Μεξικό, σε ημερομηνία που μένει να οριστεί. Αναμένεται πάντως να διεξαχθεί εντός Ιανουαρίου, σύμφωνα με μεξικανό διπλωμάτη.

Η κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός «δεν συζητήθηκε», συνόψισε ο Πάμπλο Μπελτράν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών. «Ελπίζουμε πως θα καταπιαστούμε με το ζήτημα αυτό στον επόμενο κύκλο».

Οι συμφωνίες που κλείστηκαν στον πρώτο κύκλο που ολοκληρώθηκε χθες στη Βενεζουέλα, εγγυήτρια χώρα της ειρηνευτικής διαδικασίας, μαζί με την Κούβα και τη Νορβηγία, προβλέπουν ότι θα ληφθεί υπόψη η ατζέντα που είχε οριστεί το 2016, στην αρχή της διαδικασίας, προσαρμοσμένη ωστόσο στο «νέο πλαίσιο».

Τις διαπραγματεύσεις με τον ELN είχε διακόψει ο δεξιός πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε (2018-2022), μετά την επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σε σχολή της αστυνομίας στην Μπογοτά το 2019 (22 νεκροί, πέραν του δράστη).

Τα μέρη «αναγνωρίζουν την σοβαρή κατάσταση (λόγω) της βίας» στις περιοχές που πλήττονται από τη σύρραξη και υπόσχονται «ανθρωπιστικές ενέργειες και δυναμικές» από τον Ιανουάριο του 2023.

Συναίνεσαν επίσης να χορηγηθεί «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε ομάδα πολιτικών κρατουμένων» του ELN.

Η κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι προβαίνοντας σε «σαφή επίδειξη της δέσμευσής του στην ειρήνη στην Κολομβία», ο ELN «απελευθέρωσε 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας».

Ο ELN, που ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερωμένοι, φοιτητές κι εργάτες, εμπνεόμενοι από τη δράση του Τσε Γκεβάρα και την επανάσταση στην Κούβα, χαρακτηρίζεται επισήμως σήμερα η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, αφού οι πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016.

Οι αρχές υπολογίζουν πως διαθέτει κάπου 2.500 μαχητές, έναντι περίπου 1.800 όταν ξεκίναγαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η οργάνωση, με «ομοσπονδιακή» δομή, είναι παρούσα κυρίως σε περιοχές της Κολομβίας που βρέχονται από τον Ειρηνικό, καθώς και σε τομείς των πορωδών συνόρων με τη Βενεζουέλα, μήκους 2.200 χιλιομέτρων.

Ο ELN διεξήγαγε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις —χωρίς επιτυχία— και με τους πέντε τελευταίους προέδρους της χώρας Λατινικής Αμερικής.

Ο νυν πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στις τάξεις της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας, λέει πως σκοπός του είναι η «πλήρης» ειρήνη σε μια χώρα όπου ο ατελείωτος εμφύλιος των τελευταίων έξι δεκαετών στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ