Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο πρότεινε χθες Τρίτη στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) να κηρυχθεί εκεχειρία διμερώς και να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την οργάνωση ανταρτών, που επισήμως θεωρείται η τελευταία η οποία συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά τον αφοπλισμό και τη διάλυση των FARC.
«Το μήνυμα που απευθύνω σήμερα, όχι μόνο στην ηγεσία του ELN, προς όλες τις ένοπλες οργανώσεις, είναι πως ήρθε η στιγμή της ειρήνης (...). Το μοναδικό που ζητάω είναι διμερής εκεχειρία», είπε ο κ. Πέτρο, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 7η Αυγούστου.
Μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2016, είχαν αρχίσει συνομιλίες με τον ELN την επόμενη χρονιά, επί προεδρίας του Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αρχικά στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, έπειτα στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας.
Όμως τερματίστηκαν από τον διάδοχο του κ. Σάντος, τον δεξιό Ιβάν Ντούκε, μετά την επίθεση στη σχολή της αστυνομίας στην Μπογοτά με 22 νεκρούς τον Ιανουάριο του 2019.
Την επομένη της εκλογικής νίκης του κ. Πέτρο τη 19η Ιουνίου, ο ELN, που ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα, διαβεβαίωσε πως είναι «πλήρως διατεθειμένος» να διαπραγματευτεί με τον πρώτο πρόεδρο που ανήκει στην αριστερά στη σύγχρονη ιστορία της Κολομβίας.
Παρά τη συμφωνία ειρήνης του 206, που επέτρεψε τον αφοπλισμό της πλειονότητας των μαχητών των FARC, η Κολομβία βιώνει τα τελευταία χρόνια αναζωπύρωση της βίας ένοπλων οργανώσεων σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, που πολεμούν το κράτος — και μεταξύ τους, για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων.
Ο ELN, κατά την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, μετρά σήμερα περίπου 2.500 μαχητές, από 1.800 όταν άρχιζαν ειρηνευτικές συνομιλίες. Είναι παρών ειδικά σε δασικές εκτάσεις στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό και κατά μήκος των συνόρων με τη Βενεζουέλα, ενώ διαθέτει επίσης ευρύ δίκτυο υποστήριξης σε αστικές ζώνες.
Ο Γουστάβο Πέτρο έχει επίσης εξαγγείλει ότι, αφού αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Βενεζουέλα, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά, θα επιδιώξει να διωχτούν ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται περιοχές των συνόρων των δύο κρατών, που εκτείνονται σε 2.200 χιλιόμετρα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε έχει κατηγορήσει άπειρες φορές τον ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο πως προσφέρει καταφύγιο σε κολομβιανούς αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών στο έδαφος της Βενεζουέλας, κάτι που το Καράκας αρνείται.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τουλάχιστον τέσσερις ηγέτες αποστατών των FARC σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Κολομβίας που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.
Παράλληλα, το Comunes, το πολιτικό κόμμα στο οποίο μετασχηματίστηκαν οι FARC, κατήγγειλε χθες Τρίτη τη δολοφονία ενός από τους ηγέτες του στο νότιο τμήμα της χώρας από ελεύθερο σκοπευτή.
Ο Ρόναλντ Ρόχας, 41 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα κοντά στην πόλη Νέιβα, γεγονός που αύξησε στους «333 τον τρομακτικό αριθμό των δολοφονημένων συνυπογραφόντων τη συμφωνία ειρήνης», στην πλειονότητά τους επί προεδρίας Ιβάν Ντούκε, στην εξουσία από το 2018, στηλίτευσε μέσω Twitter ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, ο επικεφαλής του Comunes.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία, ο Κάρλος Ρουίς Μασιέ, εξέφρασε θλίψη μέσω Twitter για τον θάνατο «ενός ηγέτη στρατευμένου στην περιοχή του, στον διάλογο και στην διαδικασία επανένταξης» των πρώην ανταρτών στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια των πρώην μαχητών και των ηγετών που αγωνίζονται για την ειρήνη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.