Kολομβία: «Μάχη» για την επιμέλεια των παιδιών που σώθηκαν στη ζούγκλα - Καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία

Τα 4 παιδιά που κατάφεραν να επιβιώσουν για 40 ημερες στη ζούγκλα του Αμαζονίου δεχονται τις φροντιδες των γιατρών - Ο παππούς των παιδιών κατηγόρησε τον πατέρα για ενδοοικογενειακή κακοποίηση εναντίον της μητέρας τους 

Μάχη για την επιμέλεια ξέσπασε μεταξύ συγγενών των τεσσάρων ιθαγενών παιδιών της Κολομβίας που επέζησαν από αεροπορικό δυστύχημα και 40 μέρες μόνα τους στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, με τον πατέρα δύο εξ αυτών να αντιμετωπίζει κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian τα αδέρφια, ηλικίας από ένα έως 13 ετών, παρέμειναν στο νοσοκομείο τη Δευτέρα και αναμένεται να παραμείνουν εκεί για αρκετές ημέρες ενώ η υπηρεσία προστασίας παιδιών της Κολομβίας θα μιλήσει με τα μέλη της οικογένειας για να καθορίσει ποιος πρέπει να τα φροντίσει μετά τον θάνατο της μητέρας τους από την συντριβή αεροσκάφους την 1η Μαίου.

Η Άστριντ Κάσερες, επικεφαλής του Κολομβιανού Ινστιτούτου Οικογενειακής Πρόνοιας, είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο BLU ότι στα παιδιά ανατέθηκε κοινωνικός λειτουργός κατόπιν αιτήματος των παππούδων και της γιαγιάς από τη μητέρα τους, οι οποίοι διεκδικούν την επιμέλεια με τον πατέρα των δύο μικρότερων.

«Θα μιλήσουμε, θα διερευνήσουμε, θα μάθουμε λίγο για την κατάσταση», είπε η Κάσερες, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία δεν έχει αποκλείσει ότι τα παιδιά και η μητέρα τους μπορεί να έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

«Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι η υγεία των παιδιών, η οποία δεν είναι μόνο σωματική αλλά και συναισθηματική», δήλωσε η ίδια.

Την Κυριακή, ο παππούς Narciso Mucutuy, κατηγόρησε τον Manuel Ranoque, τον πατέρα των παιδιών, για ενδοοικογενειακή κακοποίηση εναντίον της μητέρας τους, Magdalena Mucuty, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι τα παιδιά θα κρύβονταν στο δάσος όταν ξέσπούσαν καυγάδες μεταξύ του ζευγαριού.

Ο πατέρας παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχαν προβλήματα στο σπίτι, αλλά το χαρακτήρισε ως ιδιωτικό οικογενειακό θέμα και όχι «κουτσομπολιό για τον κόσμο».

Ερωτηθείς αν είχε επιτεθεί στη σύζυγό του, ο ίδιος είπε: «Λεκτικά, μερικές φορές, ναι. Σωματικά, πολύ λίγο. Είχαμε περισσότερους λεκτικούς καβγάδες».

Ο πατέρας είπε ότι δεν του επέτρεψαν να δει τα δύο μεγαλύτερα παιδιά, των οποίων δεν είναι ο βιολογικός πατέρας. Το Ινστιτούτο Οικογενειακής Πρόνοιας αρνήθηκε να σχολιάσει γιατί συνέβη αυτό.

Τα παιδιά ταξίδευαν με τη μητέρα τους από το χωριό Araracuara του Αμαζονίου προς την πόλη San Jose del Guaviare την 1η Μαΐου όταν ο πιλότος του μονοκινητήριου αεροπλάνου Cessna κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω βλάβης του κινητήρα. Το αεροσκάφος έπεσε από το ραντάρ λίγη ώρα αργότερα και άρχισε η έρευνα για τους τρεις ενήλικες και τα τέσσερα παιδιά που επέβαιναν.

Για περισσότερο από ένα μήνα τα παιδιά επιβίωσαν τρώγοντας αλεύρι και σπόρους μανιόκας καθώς και μερικά φρούτα που βρήκαν στο τροπικό δάσος, τα οποία γνώριζαν ως μέλη της ομάδας των Ιθαγενών Huitoto.

Τελικά βρέθηκαν την Παρασκευή και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα, Μπογκοτά, και στη συνέχεια σε στρατιωτικό νοσοκομείο. 

Τα παιδιά έχουν πει σε συγγενείς τραγικές λεπτομέρειες από την εμπειρία τους στη ζούγκλα. Ο μεγαλύτερος είπε ότι η μητέρα τους ήταν ζωντανή για περίπου τέσσερις ημέρες μετά το δυστύχημα πριν πεθάνει.

Το αεροπλάνο βρέθηκε δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή σε ένα πυκνό κομμάτι τροπικού δάσους. Τα πτώματα των τριών ενηλίκων ανασύρθηκαν, αλλά δεν υπήρχαν σημάδια από τα παιδιά, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα μπορούσαν να είναι ζωντανά.

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων έρευνας, στρατιώτες με ελικόπτερα έριξαν κουτιά με τρόφιμα στη ζούγκλα και αεροπλάνα εκτόξευσαν φωτοβολίδες τη νύχτα για να φωτίσουν το έδαφος για τα συνεργεία διάσωσης. Οι διασώστες χρησιμοποίησαν επίσης ηχεία για να μεταδώσουν μήνυμα από την γιαγιά των παιδιών που τους έλεγε να μείνουν σε ένα μέρος.

Τα παιδιά βρέθηκαν τελικά περίπου 5 χιλιόμετρα από τη συντριβή σε ένα μικρό ξέφωτο. Οι αρχές είπαν ότι οι διασώστες είχαν περάσει σε απόσταση 20 έως 50 μέτρων (70 έως 160 πόδια) από το σημείο σε μερικές περιπτώσεις, αλλά δεν τους είχαν βρει.