Κίτρινη κάρτα στα Σκόπια από Βρυξέλλες για το άγαλμα που μοιάζει με τον Μέγα Αλέξανδρο

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας εάν δεν σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και συνεχίσει τις «προκλητικές κινήσεις» απέναντι στην Ελλάδα, προειδοποίησε χθες ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Stefan Fule. 

Ο Επίτροπος έδωσε συνέντευξη στο σκοπιανό κανάλι Α1, ένα από τα λίγα κανάλια που ασκούν κριτική και το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να «αποσιωπήσει». 

Ο Fule ερωτήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης Gruevski να εγκαταστήσει το άγαλμα του «πολεμιστή στο άλογο» που μοιάζει με τον Μέγα Αλέξανδρο στο κέντρο των Σκοπίων, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα. Το σαββατοκύριακο τελικά, το άγαλμα ύψους 12 μέτρων εγκαταστάθηκε. 

Ο Επίτροπος τόνισε ότι όχι μόνο στις διμερείς υποθέσεις, αλλά επίσης στη φυσιολογική ζωή ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει να κάνει πράγματα που εκλαμβάνονται από τον γείτονα ως πρόκληση. 

«Σοβαρά, εάν έχεις ένα γείτονα, και δεν μιλώ για τα δύο κράτη τώρα, και υπάρχει ένα θέμα μεταξύ σας, ανεξάρτητα από τη φύση του θέματος, και προσπαθείς ειλικρινά να επιλύσεις, υποθέτω θα αποφύγεις να κάνεις κάτι που ίσως εκληφθεί ως πρόκληση από τον γείτονα. Αυτή είναι η απλή λογική. Περίμενα από την κυβέρνηση των Σκοπίων να αποφύγει τέτοια πράγματα που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την άλλη πλευρά ως πρόκληση», είπε ο Επίτροπος.

Είπε επίσης ότι δεν είναι «πραγματικά» ικανοποιημένος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση από τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου, η Επιτροπή θα μπορούσε να αξιολογήσει εκ νέου τις συστάσεις περί έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2005.

«Εάν είμαι ικανοποιημένος από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων; Όχι. Εφόσον η κυβέρνηση σχηματίζεται, εάν δούμε ξεκάθαρα βήματα ανανέωσης του ρυθμού μεταρρυθμίσεων στη χώρα σας, δε βλέπω κάποιο λόγο να αλλάξουμε τη σύστασή μας. Ωστόσο εάν δούμε ότι αντί για πρόοδο έχετε οπισθοδρόμηση, εάν έχουμε την αίσθηση ότι αντί για μπροστά πηγαίνετε πίσω, πιθανώς θα επαναξιολογήσουμε την σύστασή μας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Υποβάθμιση 
Η ιδέα της υποβάθμισης μια χώρας που βρίσκεται στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ δεν έχει προηγούμενο, ωστόσο η ΠΓΔΜ φαίνεται να είναι ιδιάζουσα περίπτωση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παρά το γεγονός ότι έχει αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, εδώ και 6μιση χρόνια δεν μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία με την Ελλάδα.

Τα 12 νέα μέλη της ΕΕ από το 2004-2007 κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε λιγότερο από 6 χρόνια.

Παρά την αμφιλεγόμενη φύση της συνέντευξης, τα κύρια ΜΜΕ της ΠΓΔΜ την αγνόησαν. Ερωτηθείσα από την EurActiv να σχολιάσει, η ανταποκρίτρια του καναλιού Α1 στις Βρυξέλλες Tanja Milevska, είπε ότι η κυβέρνηση, που ελέγχει το πεδίο των ΜΜΕ, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι τα κρίσιμα μηνύματα δεν φτάνουν στο ευρύ κοινό.
Πηγή: EurActiv.gr