Aπόφαση έκπληξη από το Συνταγματικό Δικαστήριο στο Κιργιστάν: Επιτρέπει σε ενήλικες να χρησιμοποιούν το «μητρώνυμο» ως μεσαίο όνομα

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι στα παιδιά θα πρέπει να δίνονται πατρώνυμα από τη γέννησή τους για να προστατεύονται από την παρενόχληση και τον εκφοβισμό. Ωστόσο, οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να επιλέξουν να αλλάξουν το πατρώνυμο με μητρώνυμο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κιργιστάν αποφάσισε ότι οι ενήλικες μπορούν να επιλέγουν να χρησιμοποιούν μεσαία ονόματα με βάση το όνομα της μητέρας τους και όχι του πατέρα τους, σε μια απόφαση έκπληξη για την ισότητα των φύλων στην παραδοσιακά πατριαρχική χώρα της κεντρικής Ασίας.

Με επιρροές από τη ρωσική αυτοκρατορία και τη σοβιετική εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι στο Κιργιστάν χρησιμοποιούν πατρώνυμα ρωσικού τύπου: μεσαία ονόματα που προέρχονται από το όνομα του πατέρα τους.

Αλλά η ακτιβίστρια Αλτίν Καπάλοβα προσέφυγε κατά αυτού του κανόνα στο δικαστήριο και συνέχισε να ασκεί εφέσεις μέχρι να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έκρινε εν μέρει υπέρ της, έγραψε η ίδια στο Facebook.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι στα παιδιά θα πρέπει να δίνονται πατρώνυμα από τη γέννησή τους για να προστατεύονται από την παρενόχληση και τον εκφοβισμό. Αλλά οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να επιλέξουν να αλλάξουν το πατρώνυμο με μητρώνυμο.

Η Καπάλοβα, η οποία διευθύνει ένα μουσείο φεμινιστικής τέχνης, είπε ότι θα επιδιώξει περαιτέρω νομικές αλλαγές στη ως επί το πλείστον μουσουλμανική χώρα των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων για να διασφαλιστεί ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μητρώνυμο από τη γέννησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ