Της Αθηνάς Παπακώστα
Το απόγευμα της Κυριακής στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, Σανγκάη, οι πολίτες έφτασαν στο σημείο των διαδηλώσεων «οπλισμένοι». Φορώντας τις μάσκες προστασίας τους ύψωναν με τα χέρια τους λευκές κόλλες χαρτί στον αέρα.
Αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και στο Πεκίνο. «Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», αναφέρει μιλώντας στο Reuters 26χρονος διαδηλωτής, κάτοικος της κινεζικής πρωτεύουσας, ο οποίος απαντά στο ερώτημα τι συμβολίζει μία κόλλα Α4 που πλέον έχει γίνει σύμβολο των διαδηλώσεων στη χώρα.
Αυτή η «γραπτή» σιωπή των Κινέζων διαδηλωτών κάνει τόση φασαρία που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ και στη χώρα μας οι εν εξελίξει διαδηλώσεις στις μεγάλες κινεζικές μητροπόλεις «παίζουν» πρώτο θέμα.
Τι ζητούν λοιπόν οι Κινέζοι; Εάν επρόκειτο να απαντούσαμε με μία μόνο πρόταση τότε αυτή θα σχηματιζόταν ως εξής: Τη ζωή τους πίσω. Εάν καταφέρει ο νους μας να το συνειδητοποιήσει οι άνθρωποι αυτοί ζουν εδώ και τρία χρόνια με αλλεπάλληλα και αυστηρότατα λοκντάουν μακράς διαρκείας. Αυτά τους ανάγκασαν να μάθουν να ζουν κλειδωμένοι - στην κυριολεξία από τις κινεζικές αρχές - στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους. Το παρόν τους έχει γίνει πλέον παρελθόν και οι ίδιοι ζητούν πίσω το μέλλον τους αφού η κινεζική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το πότε η πολιτική μηδενικής ανοχής, που επιμένει να εφαρμόζει, επιτέλους θα λάβει τέλος.
Προς το παρόν μερικές εκατοντάδες πολίτες - κυρίως νέοι σε ηλικία - βγαίνουν αυθόρμητα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Οι διαδηλώσεις δεν είναι ακόμη μαζικά οργανωμένες και η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει αυτόν τον «αγώνα» με τον χρόνο. Πρώτο βήμα είναι ο περιορισμός της διάχυσης της πληροφορίας μέσω του Διαδικτύου.
Ο ήδη εξονυχιστικός έλεγχος των αναρτήσεων στα κινεζικά social media ενισχύεται περαιτέρω καθώς σε αυτά χρήστες δεν διστάζουν να αναρτήσουν μία λευκή κόλλα ως μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης. «Εάν φοβάστε ένα λευκό φύλλο χαρτιού, τότε είστε αδύναμοι», έγραφε Kινέζος πολίτης πριν από λίγες ώρες...
Σε δεύτερο χρόνο ενισχύονται τα μέτρα καταστολής. Σανγκάη, Πεκίνο ακόμη και το Χονγκ Κονγκ μπαίνουν σε αυστηρό αστυνομικό κλοιό για να αποφευχθεί η μαζικοποίηση των διαδηλώσεων αλλά ακόμη και το σενάριο επανάληψης μίας Τιεν Αν Μεν.
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της προεδρίας του Σι που η χώρα συνταράσσεται από διαδηλώσεις που αμφισβητούν τις κινεζικές αρχές και οι νέοι της χώρας ζητούν πολιτική αλλαγή.
Ο Κινέζος ηγέτης μόλις επισφράγισε την τρίτη του θητεία στην κεφαλή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και έγινε ο πιο ισχυρός Κινέζος ηγέτης μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ. Ήδη στους δρόμους ανάμεσα στα συνθήματα κατά των λοκντάουν και των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού ακούγονται και συνθήματα όπως «κάτω η δικτατορία», «ζητάμε εκλογές» και «Σι Τζινπίνγκ παραιτήσου».
Τέτοιου είδους εκκλήσεις για παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ και πτώσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβερνά τη χώρα εδώ και 73 χρόνια γεννούν φόβους πως μπορεί να χαρακτηριστούν ανταρσία η οποία, μάλιστα, τιμωρείται με φυλάκιση. Ωστόσο, οι Κινέζοι πολίτες δεν έχουν άλλη υπομονή.
Ο θάνατος 10 ανθρώπων έπειτα από πυρκαγιά στην επαρχία Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο εξαιτίας των μέτρων του λοκντάουν και μία νέα τραγωδία ερχόταν να προστεθεί στη μακρά λίστα με τις προηγούμενες. Ανάμεσα σε αυτές ένα βρέφος μόλις 4 μηνών που πέθανε αβοήθητο σε ξενοδοχείο καραντίνας και μία μητέρα που έδωσε τέλος στη ζωή της βουτώντας στο κενό με την κόρη της να κατεβαίνει 12 ορόφους για να ανακαλύψει ότι δεν μπορεί να εξέλθει της πολυκατοικίας αφού ήταν κλειδωμένα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.
Η κυβέρνηση Σι δεν νοιάστηκε ιδιαίτερα για τη λαϊκή δυσαρέσκεια και κατά συνέπεια την υποτίμησε. Όλοι θυμόμαστε τι συνέβαινε στη Σανγκάη την περασμένη άνοιξη με τους πολίτες να φωνάζουν και να χτυπούν κατσαρόλες μέσα στη νύχτα ενώ ήταν παγιδευμένοι στην... ασφάλεια του σπιτιού τους. Το αυστηρό αυτό λοκντάουν έφερε ελλείψεις σε τρόφιμα και οικονομικό πόνο με τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης όμως να επιβραβεύεται αφού τον Οκτώβριο «σκαρφάλωσε» στη θέση νούμερο 2 της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Είναι «αδιανόητο» ο Σι να υποχωρήσει, εκτιμούν αναλυτές αναφέροντας ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι έμπειρο στον χειρισμό των διαδηλώσεων ενώ η Κίνα έχει απομείνει ως η μόνη μεγάλη χώρα που εξακολουθεί, με την επιβολή μέτρων, να προσπαθεί να σταματήσει τη διασπορά του ιού ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν το 2019.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.