Κλείσιμο

Δορυφορική εικόνα δείχνει την Κίνα να κατασκευάζει τεχνητό νησί σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα - Το αρνείται το Πεκίνο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomebrg, η Κίνα διευρύνει την παρουσία της σε αμφισβητούμενα ύδατα καθώς ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της χώρας στην περιοχή - Ανησυχία από τις Φιλιππίνες

Εργασίες προκειμένου να κατασκευάσει ένα τεράστιο τεχνητό νησί σε αμφισβητούμενα ύδατα, στη θάλασσα της νότιας Κίνας, στο αρχιπέλαγος που περιλαμβάνει τα νησιά Σπράτλι έχει ξεκινήσει η Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomebrg, η Κίνα διευρύνει την παρουσία της σε αμφισβητούμενα ύδατα καθώς ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της χώρας στην περιοχή.

Δορυφορική εικόνα από Αμερικανούς αξιωματούχους, που έχει φέρει στη δημοσιότητα το Bloomberg, δείχνουν την Κίνα να ανακτά μη κατεχόμενα τμήματα των νησιών Σπράτλι, με τις Φιλιππίνες να δηλώνουν από την πλευρά τους ότι «ανησυχούν σοβαρά» για τις κινεζικές αυτές ενέργειες. Συγκεκριμένα, το Bloomberg επισημαίνει ότι νέοι σχηματισμοί ξηράς αναδύθηκαν γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά με ένα κινεζικό σκάφος με υδραυλικό εκσκαφέα να βρίκσεται στην περιοχή και να εργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων δήλωσε αυτή την εβδομάδα: «Ανησυχούμε σοβαρά, καθώς τέτοιες δραστηριότητες αντιβαίνουν στους Κώδικες Συμπεριφοράς σχετικά με τη δέσμευση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για αυτοσυγκράτηση και τη Διαιτητική Απόφαση του 2016». 

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από άλλες υπηρεσίες να διερευνήσουν την έκθεση.

Χάρτης της Daily Mail δείχνει που βρίσκονται τα νησιά Σπράτλι

Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά σε υφάλους στα αμφισβητούμενα ύδατα τα τελευταία χρόνια ενώ παράλληλα κατασκεύασε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδιάδρομους.Οι Φιλιππίνες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την κινεζική ακτοφυλακή και τη ναυτική πολιτοφυλακή για παρενόχληση και επίθεση σε αλιευτικά της σκάφη αλλά και σε άλλα σκάφη γύρω από τα νησιά.

Τα νησιά αυτά τα διεκδικούν πολλές χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Ταϊβάν και η Μαλαισία, καθώς διαθέτουν μεγάλο ενεργειακό πλούτο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χωρίς οι διαμάχες και οι εδαφικές διεκδικήσεις γι' αυτά να έχουν μέχρι σήμερα επιλυθεί.

«Αβάσιμη η έκθεση»

Από την πλευρά του, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ χαρακτήρισε την έκθεση «εντελώς αβάσιμη».

«Η μη ανάληψη δράσης σε ακατοίκητα νησιά και υφάλους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι μια επίσημη συναίνεση που επιτεύχθηκε από την Κίνα και τις χώρες της ASEAN μέσω ενεργειών και δηλώσεων από κάθε μέρος», είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Η ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Φιλιππίνων έχει επί του παρόντος καλή δυναμική και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να χειρίζονται κατάλληλα τα θαλάσσια ζητήματα μέσω φιλικών διαβουλεύσεων».

Πηγή: skai.gr