ΚΑΙΡΟΣ

«Μην βρεθείτε απέναντι μας»: Η απάντηση του Πεκίνου στο νέο δόγμα ασφαλείας της Γερμανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, παρουσίασε την Τετάρτη την πρώτη ενιαία Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας στην ιστορία της χώρας

Το Πεκίνο προέτρεψε την Πέμπτη τη Γερμανία να «τηρήσει μια ανοιχτή και συμπεριληπτική στάση» απέναντί της, σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ως απάντηση στη νέα Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας του Βερολίνου. Το κινεζικό μήνυμα είναι ότι οι δυο χώρες, και κατ' επέκταση η Κίνα και η ΕΕ, δεν πρέπει «να βρεθούν απέναντι», αλλά να συνεργαστούν. 

«Τις τελευταίες δεκαετίες, οι σχέσεις Κίνας-Γερμανίας έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο και καρποφόρα αποτελέσματα που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. 

«Υπό την τρέχουσα περίπλοκη διεθνή κατάσταση, η Κίνα, η Γερμανία και άλλα μέρη θα πρέπει να διατηρήσουν μια ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς στάση, να πραγματοποιήσουν αμοιβαία επωφελή συνεργασία και από κοινού να προωθήσουν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», ανέφερε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times. 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, παρουσίασε την Τετάρτη την πρώτη ενιαία Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας στην ιστορία της χώρας στην οποία γίνεται ειδική αναφορά στη σχέση της χώρας με το Πεκίνο. 

Η Κίνα αναφέρεται ως «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος» στο κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας που παρουσίασε σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

«Βλέπουμε ότι τα στοιχεία του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» στη σχέση με την Κίνα, επισήμανε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσιάζοντας την Εθνική Στρατηγική Ασφάλεια,ς και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στην στρατηγική της έναντι του Πεκίνου. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί την αποσύνδεση αλλά έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων πρόσθεσε, και χαιρέτισε τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που θα έχουν Γερμανία και Κίνα την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της τόνισε ότι δεν υπάρχει μόνο «άσπρο ή μαύρο» στην αντίληψη για την Κίνα: «υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές, για παράδειγμα σε ζητήματα δημοκρατίας, αλλά απαιτείται και συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή» σχολίασε. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ