Κίνα: «Επιδημία» σκληρών lockdown λόγω COVID στις πόλεις, 800.000 άνθρωποι σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Γουχάν

Στη Γουχάν οι τοπικές αρχές διέταξαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους σε μια περιοχή να παραμείνουν στα σπίτια τους έως τις 30 Οκτωβρίου

Εξαπλώνεται η «επιδημία» των σκληρών lockdown στην Κίνα λόγω COVID, με ολική επαναφορά της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» στην πανδημία.

Οι κινεζικές πόλεις, από τη Γουχάν στην κεντρική Κίνα, μέχρι τη Σινίν στα βορειοδυτικά, πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19, σφραγίζοντας κτίρια, εφαρμόζοντας λοκντάουν σε συνοικίες και προκαλώντας το φόβο και την κατάθλιψη εκατομμυρίων πολιτών, σε μια προσπάθεια να θέσουν τέρμα σε νέα αύξηση των κρουσμάτων. 

Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη πάνω από 1.000 νέα κρούσματα Covid σε εθνικό επίπεδο, ένας όχι ιδιαίτερα μεγάλος απολογισμός σε σύγκριση με τις δεκάδες χιλιάδες την ημέρα που οδήγησαν τη Σαγκάη σε ένα πλήρες lockdown νωρίτερα φέτος, πλην όμως αρκετός για το Πεκίνο ώστε να ενεργοποιήσει περισσότερα περιοριστικά μέτρα σε όλη την χώρα. Η Γουχάν, αφετηρία της πανδημίας Covid-19 στον κόσμο στα τέλη του 2019, ανέφερε περίπου 20 έως 25 νέες μολύνσεις την ημέρα αυτή την εβδομάδα. Η πόλη έχει καταγράψει 240 κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες. Οι τοπικές αρχές διέταξαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους σε μια περιοχή να παραμείνουν στα σπίτια τους έως τις 30 Οκτωβρίου. Η Γουχάν ανέστειλε επίσης την πώληση χοιρινού κρέατος σε μέρη της πόλης, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφότου οι αρχές δήλωσαν ότι ένα κρούσμα Covid είχε συνδεθεί με την τοπική αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος. 

Η Γκουανγκζού, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας σε οικονομική παραγωγή και η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, σφράγισε την Πέμπτη περισσότερους δρόμους και γειτονιές και κράτησε τους ανθρώπους στα σπίτια τους, καθώς οι νέες περιοχές θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου σε μια αναζωπύρωση του Covid που συνεχίστηκε την τέταρτη εβδομάδα. Στο Σινίνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουίνγκχαϊ,  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούσαν για ελλείψεις τροφίμων και αύξηση τιμών στα βασικά αγαθά, καθώς οι υγειονομικές αρχές στην πόλη των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων αγωνίζονται να περιορίσουν την ανάκαμψη της Covid μετά από την εβδομαδιαία αργία για την κινεζική εθνική εορτή στις αρχές Οκτωβρίου. «Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, ορισμένα καταστήματα λαχανικών και φρούτων έχουν κλείσει και έχουν τεθεί σε καραντίνα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Σινίν την Τετάρτη. To επίπεδο κρουσμάτων κορωνοϊού της Κίνας παρέμεινε μικρό σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα περιορισμού κατά της εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής Όμικρον έχουν επιβαρύνει πολύ τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχοντας προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Άλλες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Ντατόνγκ και Σιάν, έχουν εφαρμόσει νέους περιορισμούς αυτή την εβδομάδα για να περιορίσουν τα τοπικά κρούσματα. 

Στο Πεκίνο, το θεματικό πάρκο Universal Resort έκλεισε την Τετάρτη, αφού τουλάχιστον ένας επισκέπτης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στο Σενγκζού, ξέσπασε επιδημία σε ένα εργοστάσιο που απασχολεί περίπου 300.000 άτομα και είναι γνωστό ως η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα iPhones στον κόσμο. Ο όμιλος Foxconn, ο οποίος διαχειρίζεται τη μονάδα, αναγνώρισε το ξέσπασμα των κρουσμάτων την Τετάρτη, αλλά υποστήριξε ότι «η λειτουργία και η παραγωγή… είναι σχετικά σταθερή». «Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους (συνεχίζονται)», είπε η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, προσθέτοντας ότι «παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα προς το ζην, συμπεριλαμβανομένων της προμήθειας υλικών και της ψυχολογικής υποστήριξης». Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ατόμων του προσωπικού της που νόσησαν, αλλά επέμεινε ότι ήταν ένας «μικρός αριθμός» και ότι οι αβάσιμες διαδικτυακές φήμες για δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις ήταν «προφανώς ψευδείς». «Προς το παρόν, το έργο πρόληψης της επιδημίας στο Σενγκζού προχωρά σταθερά και οι συνέπειες… είναι ελεγχόμενες», ανέφερε η δήλωση. 

Η Κίνα έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να συνεχίσει την «πολιτική μηδενικής ανοχής» στην Covid-19 και να εφαρμόσει ό,τι οι κινεζικές αρχές κρίνουν απαραίτητο για τον περιορισμό του ιού.
 

Πηγή: theguardian.com