Κανένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού δεν εμφανίστηκε στο Πεκίνο τις εβδομάδες που ακολούθησαν την άρση της πολιτικής "μηδενικής COVID", την οποία αποφάσισε η Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση The Lancet.
Η Κίνα αντιμετώπισε έκρηξη των κρουσμάτων μετά την άρση των αυστηρών υγειονομικών της μέτρων από τις αρχές Δεκεμβρίου, προκαλώντας φόβους ότι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο θα αποτελέσει γόνιμο έδαφος για νέα στελέχη πιο μεταδοτικά ή πιο σοβαρά.
Πολλές χώρες επέβαλαν γρήγορα νέους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, επικαλούμενες έλλειψη διαφάνειας για την έκταση της επιδημίας, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή του Πεκίνου.
Ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Lancet, την οποία διεξήγαγαν Κινέζοι ερευνητές και κατά την οποία έγινε ανάλυση του γονιδιώματος του ιού σε 413 δείγματα από το Πεκίνο μεταξύ της 14ης Νοεμβρίου και της 20ης Δεκεμβρίου, "δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι εμφανίστηκαν νέα παραλλαγμένα στελέχη" στη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σε ποσοστό πάνω από το 90% επρόκειτο για κρούσματα των υποπαραλλαγών BF.7 και BA5.2 της Όμικρον, οι οποίες ήταν ήδη παρούσες στην Κίνα, και οι οποίες έχουν ξεπεραστεί στις δυτικές χώρες από πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές.
Η BF.7 αντιπροσώπευε τα τρία τέταρτα των δειγμάτων, ενώ η BA5.2 πάνω από το 15%, σύμφωνα με την μελέτη.
«Η ανάλυσή μας αφήνει να εννοηθεί ότι δύο ήδη γνωστές υποπαραλλαγές της Όμικρον ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την αύξηση των κρουσμάτων στο Πεκίνο και πιθανότατα στην Κίνα στο σύνολό της», δηλώνει σε ανακοίνωση ο βασικός συντελεστής της έρευνας, ο Τζόρτζ Γκάο, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας στην κινεζική Ακαδημία Επιστημών.
Οι Βόλφγκαγκ Πρέιζερ και Τονγκάι Μαπόνγκα, επιδημιολόγοι στο Πανεπιστήμιο Στέλενμπος στη Νότια Αφρική, οι οποίοι δεν μετείχαν στην έρευνα, προειδοποίησαν ωστόσο ότι η περίοδος που μελετήθηκε καλύπτει μόνον μερικές εβδομάδες μετά την άρση από την Κίνα των μέτρων της για «μηδενική COVID».
«Αν νέα παραλλαγμένα στελέχη εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος, η μελέτη ήταν μάλλον πολύ παλιά για να τα εντοπίσει», σημειώνουν σε σχόλιο της Lancet.
Η Κίνα περιορίσε επίσης σημαντικά τα τεστ, επηρεάζοντας πιθανώς τα αποτελέσματα, τα οποία καλύπτουν εξάλλου μόνον το Πεκίνο, κι όχι το σύνολο της χώρας, προσθέτουν.
Οι επιδημιολόγοι καλωσόρισαν ωστόσο αυτά τα «απαραίτητα δεδομένα από την Κίνα».
Πηγή: skai.gr- Σεισμός στην Τουρκία: Το EMSC αναφέρει ότι ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ δεν ήταν μετασεισμός - Χάρτες
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιεί πάνω από 1.180 διασώστες στην Τουρκία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
- Σεισμός στην Τουρκία: Εντοπίστηκε νεκρός κάτω από τα συντρίμμια ο κυβερνητικός βουλευτής Γιακούπ Τας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.