Κλείσιμο

Η Κίνα απειλεί με αντίμετρα κόντρα στους περιορισμούς για τον κορωνοϊό

Θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών

Στην αντεπίθεση περνά το Πεκίνο μετά τους περιορισμούς που ξεκινούν να επιβάλλουν χώρες στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα λόγω κορωνοϊού.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται είναι παράλογοι και δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.

Όπως είπε ο Μάο Νινγκ, «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές» και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα: ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστραλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία και Μαρόκο.

Το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους.

Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.

Αυξάνεται η ανησυχία

Αυξάνεται η ανησυχία για το νέο κύμα κορωνοϊού που σαρώνει την Κίνα και τον κίνδυνο αυτό να «εξαχθεί» σε όλο τον πλανήτη, ειδικά την περιόδο του εορτασμού της κινεζικής πρωτοχρονιάς, στη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτονται την πατρίδα τους.

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η πρωτοβουλία εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου για να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση στο μαζικό κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μετά την απόφαση που πήραν οι κινεζικές αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID», σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν οι οποίοι τής μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Η επίτροπος Κυριακίδου ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους για να προσφέρει αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και δωρεές εμβολίων ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού, εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Λεπτομερή δεδομένα ζητεί ο ΠΟΥ

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες σε τομείς όπως η κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάστασης και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στο πεδίο του εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.

Σημειώνεται πως πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να «μετοικίσουν» από σε βελγικά εδάφη.

Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί για το νέο κύμα κορωνοϊού που σαρώνει την Κίνα είναι η απόφαση του Βελγίου να αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται στην Κίνα.

«Θα είναι άλλο ένα μέσο παρακολούθησης για να επαληθεύουμε ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε από την Κίνα είναι ακριβή», είπε ο Στέφεν Φαν Γκουχτ, του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, οι αρχές αντιλαμβάνονται πως ορισμένοι επιβάτες που πάσχουν από Covid-19 μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επομένως, το νέο μέτρο δεν έχει ως στόχο να εντοπίζει ασθενείς αλλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κίνα.

Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, ο Βέλγος υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντερνμπρούκε είπε ότι χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα υγείας θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν ποια μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει η κοινή πολιτική των χωρών.

Κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως υποχρεωτικά τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ