ΚΑΙΡΟΣ

Κίνα, αυτός ο άγνωστος Χ

Για τον Σι η έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης» ήταν η μεγαλύτερη απόσταση που μπορούσε να διανύσει.

Της Αθηνάς Παπακώστας

H τριήμερη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν, στην Κίνα ολοκληρώνεται σήμερα αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν κατάφερε να αλλάξει τη στάση του Πεκίνου για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κινέζος ηγέτης είπε για ακόμη μία φορά ότι όλες οι πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια» καλώντας τες να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης χωρίς, ωστόσο, να προβεί σε λεπτομέρειες για το πώς το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Για τον Σι η έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης» ήταν η μεγαλύτερη απόσταση που μπορούσε να διανύσει.

Και αυτό γιατί ο ίδιος βλέπει την Κίνα ως πιθανό μεσολαβητή αλλά η Δύση, όχι. Αντιθέτως, τον τοποθετεί στην πλευρά εκείνων που στηρίζουν τη Μόσχα. Ο Κινέζος πρόεδρος άλλωστε δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν, δεν έχει συνομιλήσει με τον Ζελένσκι και ερώτημα παραμένει εάν θα προμηθεύσει ή όχι με όπλα τη Ρωσία.

Ήδη ο Σι Τζινπίνγκ άκουσε τον Γάλλο ομόλογό του να τον προτρέπει να μεταπείσει τη Ρωσία επαναφέροντάς την στον δρόμο της λογικής. Ταυτόχρονα, δέχθηκε πίεση να μην προσφέρει τίποτε στη Μόσχα που θα μπορούσε να της χρησιμεύσει στον πόλεμο της στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο Κινέζος ηγέτης δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή ούτε σήμερα. Αντ' αυτού, σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη, ο οποίος ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι θα τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν θα είναι κατάλληλη η στιγμή.

«Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν με τη γαλλική πλευρά να χαρακτηρίζει τις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών ειλικρινείς και εποικοδομητικές, και την Κίνα φιλικές και σε βάθος.

Πηγή: skai.gr