Υψώνει τους τόνους το Πεκίνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα οδεύουν προς μια αναπόφευκτη «αντιπαράθεση και σύγκρουση» εκτός εάν η Ουάσιγκτον αλλάξει πορεία, προειδοποίησε την Τρίτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Πεκίνου Τσιν Γκανγκ.
Οι σκληρές δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών υπογράμμισαν την βαθύτερη ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στον απόηχο του κινέζικου κατασκοπευτικού μπαλονιού και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Απηχούσαν παρόμοια αιχμηρά σχόλια μια μέρα νωρίτερα από τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που έκανε λόγο για προσπάθειες των ΗΠΑ να συγκρατήσουν την Κίνα και για επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Η συνέντευξη Τύπου του Τσιν, η πρώτη του από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, έλαβε χώρα στο Πεκίνο στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του νομοθετικού σώματος της Κίνας, όπου ο Σι αναμένεται να ολοκληρώσει τον μεγαλύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό σε μια δεκαετία.
Σε μια ευρεία επίπληξη των πολιτικών των ΗΠΑ, ο Τσιν - ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ - αμφισβήτησε τις αναφρορές του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν ανταγωνισμό με την Κίνα, αλλά όχι σύγκρουση.
«Στην πραγματικότητα, ο λεγόμενος ανταγωνισμός από πλευράς των ΗΠΑ είναι ο πλήρης περιορισμός μας και η καταστολή, ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη εκτός εάν η Ουάσιγκτον σταματήσει να προσπαθεί να περιορίσει το Πεκίνο.
«Η αμερικανική πλευρά υποτίθεται ότι θέλει να βάλει ‘προστατευτικά κιγκλιδώματα’ στις σινοαμερικανικές σχέσεις και όχι να συγκρουστεί», συνέχισε ο Τσιν. «Στην πραγματικότητα θέλει η Κίνα να μην απαντά με λόγια ή πράξεις όταν συκοφαντείται ή δέχεται επίθεση. Αυτό είναι απλώς αδύνατο».
«Αν η αμερικανική πλευρά δεν πατήσει φρένο και συνεχίσει σε λάθος μονοπάτι, κανένα ‘προστατευτικό κιγκλίδωμα’ δεν μπορεί να σταματήσει τον εκτροχιασμό και την ανατροπή σε αντιπαράθεση και σύγκρουση», τόνισε.
Η κρίση στην Ουκρανία μοιάζει να οδηγείται από «αόρατο χέρι», που ωθεί την ένοπλη σύρραξη σε παράταση και κλιμάκωση, ανέφερε ακόμα.
Αυτό το «αόρατο χέρι» μοιάζει να «χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να προωθηθούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές ατζέντες», τόνισε ο κ. Τσιν σε ομιλία του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, καλώντας να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.
«Η σύγκρουση, οι κυρώσεις και η πίεση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα (...) Η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν και πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών», τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας εν μέρει θέσεις που έχουν εκφραστεί ήδη από την Κίνα.
Ο κ. Τσιν επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει προμηθεύσει κανένα από τα εμπόλεμα μέρη με στρατιωτικό εξοπλισμό, εν μέσω ολοένα πιο μεγαλόφωνων απειλών από τις ΗΠΑ πως θα υπάρξουν «συνέπειες», που δεν διευκρινίζονται, αν στείλει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία.
Η Κίνα «δεν είναι μέρος αυτής της κρίσης και δεν έχει προμηθεύσει με εξοπλισμούς καμιά πλευρά της ένοπλης σύρραξης. Σε ποια βάση λοιπόν διατυπώνονται κατηγορίες, γίνεται λόγος για κυρώσεις και απειλείται η Κίνα; Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», έκρινε ο κινέζος ΥΠΕΞ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.