Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα «αισιόδοξος» αναφορικά με επικείμενη έναρξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του, πριν από συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης που διοργανώθηκε στο Βερολίνο.
«Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και έχουμε υιοθετήσει τους απαραίτητους νόμους για να ανταποκριθούμε στις συστάσεις» που έγιναν από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση στις 8 Νοεμβρίου για την κατάσταση της προόδου που έχουν σημειώσει η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, και να αποφασίσει για το άνοιγμα ή μη των διαπραγματεύσεων ένταξης, πριν οι 27 συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Αναμένουμε με ανυπομονησία την παρουσίαση της έκθεσης αυτής και έχω λόγους να πιστεύω ότι θα ανοίξει τον δρόμο προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ έδωσε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιου προς ένταξη κράτους, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, όπως και στη Μολδαβία. Αντίθετα, αρνήθηκε να δώσει το καθεστώς αυτό στη Γεωργία, ζητώντας επιπλέον μεταρρυθμίσεις από το Τμπιλίσι.
Για να περάσει στην επόμενη φάση, που είναι το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε επτά κριτήρια αναφοράς για το Κίεβο. Πρόκειται για προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της εκτεταμένης διαφθοράς και τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.
Σε ενδιάμεση εκτίμηση τον Ιούνιο, η Κομισιόν εκτίμησε ότι δύο κριτήρια έχουν ικανοποιηθεί και ότι τα πέντε άλλα βρίσκονται «σε κάποιο επίπεδο προόδου».
Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν καιρό πριν οδηγήσουν σε ένταξη.
Πέντε χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία) έχουν επίσης καθεστώς υποψήφιας χώρας. Κάποιες έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια.
Μετά από πρόκληση της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ, 17 υπουργοί ή εκπρόσωποι επί των Εξωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται στο Βερολίνο για να συζητήσουν τη διεύρυνση και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, σύμφωνα με το υπουργείο της. Εκπροσωπείται επίσης και η Τουρκία.
- Κακοκαιρία Κιαράν: Οι χρήστες των social media «κράζουν» τα βρετανικά ΜΜΕ που στέλνουν τους ρεπόρτερς σε επικίνδυνα σημεία - Δείτε βίντεο
- Σούνακ: Πιθανοί κίνδυνοι σαν της πανδημίας ή πυρηνικού πολέμου από την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι θα περιθάλψουν 1.000 παιδιά από τη Γάζα
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.