Κατέρρευσε η κυβέρνηση Χέγκερ στη Σλοβακία

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Χέγκερ να εξασφαλίσει υποστήριξη έστω και στο «παρά πέντε» της κρίσιμης ψηφοφορίας, 78 από τους 150 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Έντουαρτ Χέγκερ κατέρρευσε απόψε, κατόπιν ψηφοφορίας επί προτάσεως δυσπιστίας στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Χέγκερ να εξασφαλίσει υποστήριξη έστω και στο «παρά πέντε» της κρίσιμης ψηφοφορίας, 78 από τους 150 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας.

Έτσι η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην παρούσα φάση δεν θεωρείται πιθανή και η πρόεδρος Καπούτοβα θα έχει διαβουλεύσεις με τα κόμματα προκειμένου να υπάρξει υποστήριξη σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με περιορισμένες εξουσίες.

Οι επόμενες εκλογές είχαν προγραμματιστεί για το 2024 και η διεξαγωγή τους νωρίτερα - πέραν της απαιτούμενης ευρείας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο - θα μπορούσε να επηρεάσει την υποστήριξη της Σλοβακίας στη γειτονική Ουκρανία. Ιδιαίτερα εάν επικρατούσε η κεντροαριστερή αντιπολίτευση που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει επικρίνει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η Σλοβακία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, φιλοξενεί πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε αναλάβει την εξουσία το 2020, αλλά τον Σεπτέμβριο απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εξαιτίας της αποχώρησης του κόμματος SaS. Ο ηγέτης του SaS Ρίτσαρντ Σούλικ είχε συγκρουστεί κατ’ επανάληψη με τον αρχηγό του κόμματος OLANO Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Ο τελευταίος προσφέρθηκε νωρίτερα σήμερα να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια να πείσει το SaS να αποσύρει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά η πρότασή του δεν βρήκε ανταπόκριση.

Ο Σούλικ τόνισε στη σλοβακική τηλεόραση ότι το φιλελεύθερο κόμμα του θέλει να στηρίξει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα και δεν τάχθηκε υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Στον αντίποδα, οι σοσιαλδημοκράτες του HLAS, του αντιπολιτευόμενου κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, χαρακτηρίζουν μονόδρομο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ