Της Αθηνάς Παπακώστα
Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ξαφνική του αδιαθεσία σε συνέντευξη, σε ζωντανή μετάδοση, την περασμένη Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο KANAL 7.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ακυρώσει το προεκλογικό του πρόγραμμα - και για την Τετάρτη και για την Πέμπτη - κάνοντας μονάχα μία εξαίρεση για τα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας στο Ακουγιού. Ωστόσο, μολονότι ετοίμαζε μία προεκλογική φιέστα, με αφορμή την τελετή αυτή εγκαινίων, περιορίστηκε, τελικά, να εμφανιστεί απλώς μέσω τηλεδιάσκεψης.
Καθισμένος πίσω από ένα γραφείο, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, και με μέλη της κυβέρνησης και πολιτικούς του συμμάχους να τον πλαισιώνουν, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έκανε καμία αναφορά για την κατάσταση της υγείας του. Φαινόταν καταβεβλημένος με τα εθνικά αλλά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης να τον παρατηρούν και να προσπαθούν να μαντέψουν τι συμβαίνει τελικά με την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου.
Ο ίδιος στις τοποθετήσεις του δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά σε αυτό που αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως κρυολόγημα και στη συνέχεια, από τον υπουργό Υγείας της χώρας, ως γαστρεντερίτιδα. Αντιθέτως, μίλησε μονάχα για τον πυρηνικό σταθμό. Για τον ίδιο ήταν μία στιγμή υπερηφάνειας αφού η χώρα του παίρνει θέση, όπως είπε, ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Την ίδια στιγμή, οι φήμες στην Τουρκία οργιάζουν για τον «μεγάλο ασθενή» με μερικούς να μιλούν ακόμη και για έμφραγμα, γεγονός το οποίο διαψεύδεται πεισματικά από την Άγκυρα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι 69 ετών και δεν είναι η πρώτη φορά που η υγεία του απασχολεί την τουρκική κοινωνία. Έχει όμως σημασία να υπογραμμιστεί η χρονική συγκυρία εκδήλωσης της αδιαθεσίας της περασμένης Τρίτης αφού σε περίπου δυόμιση εβδομάδες - και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου - η Τουρκία πάει στις κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Εδώ και πλέον δύο μήνες, ο Ερντογάν δίνει μία υπαρξιακή μάχη και κυνηγά κάθε ψήφο. Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία μοιάζει πια ευάλωτος. Κάθε συγκέντρωση, κάθε ομιλία, κάθε δημόσια εμφάνιση έχει σημασία για τον προεκλογικό του αγώνα και καθεμιά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική σημασία όταν στην εξίσωση προστίθεται το δημοσκοπικό προβάδισμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και της κομματικής συμμαχίας που τον στηρίζει. Ο Ερντογάν στην προεκλογική κούρσα τερματίζει δεύτερος.
Μπορεί η τελετή εγκαινίων του Ακουγιού να μην έμοιαζε με την προεκλογική φιέστα που όλοι "περιμέναμε" όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατόρθωσε και να στρέψει το βλέμμα του σε αυτή αλλά και στον σύμμαχό του που τον χαιρετούσε από το διπλανό παράθυρο. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν συμμετείχε στην τελετή επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης και όταν πήρε τον λόγο υπογράμμισε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των ρωσο-τουρκικών δεσμών.
Η τελετή αυτή ήταν μία ακόμη εκδήλωση στη σειρά όλων εκείνων που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει προεκλογικά να είναι άσοι στο μανίκι του καθώς αφορούν σε υποδομές και άμυνα – δύο τομείς στους οποίους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει ως αντίβαρο τόσο στην οικονομία που λόγω των Erdoganomics του κοστίζει ακριβά όσο και στις επιπτώσεις του διπλού φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου στη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Προς το παρόν, ψηφίζουν οι Τούρκοι του εξωτερικού αφού τα εκλογικά κέντρα «άνοιξαν» για τους 1.5 εκατομμύρια Τούρκους της Γερμανίας και τους περίπου 400.000 της Γαλλίας. Οι Τούρκοι κάτοικοι εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν μέχρι τις 9 Μαΐου με τις διπλές κάλπες να στήνονται στην Τουρκία στις 14 του μήνα.
Ο χρόνος που απομένει λίγος, η εικόνα Ερντογάν ωχρή και το ερώτημα που παραμένει είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα αποδειχθεί πολύ δυνατός για να πεθάνει πολιτικά.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.