Καταγγελία ΟΗΕ: Οι έφηβοι χωρίζονται από τις μητέρες τους στα στρατόπεδα όπου κρατούνται συγγενείς τζιχαντιστών

Η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι τα έφηβα αγόρια χωρίζονται συστηματικά από τις μητέρες τους στα στρατόπεδα κράτησης της βορειοανατολικής Συρίας

Τα έφηβα αγόρια χωρίζονται συστηματικά από τις μητέρες τους στα στρατόπεδα κράτησης της βορειοανατολικής Συρίας, ένα γεγονός που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη και συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με μια εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ.

Επιστρέφοντας από την πενθήμερη επίσκεψή της στη Συρία, η Φιονουάλα Νι Αολάιν δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι είδε πως «εκατοντάδες έφηβοι χωρίστηκαν από τις μητέρες τους χωρίς καμία νομική βάση». Η πρακτική αυτή ακολουθείται κυρίως με πολίτες άλλων χωρών, εκτός της Συρίας και του Ιράκ. Δικαιολογείται λόγω του «μη αποδεδειγμένου κινδύνου ασφαλείας που συνιστούν αυτά τα αγόρια όταν φτάνουν στην εφηβεία», εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι είδε ακόμη και παιδιά 11 ετών να έχουν χωριστεί από τις μητέρες τους.

«Όλα τα παιδιά που συνάντησα είχαν εμφανώς υποστεί ψυχολογικό τραύμα από τον χωρισμό τους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η «συστηματική πρακτική του καταναγκαστικού χωρισμού (…) συνιστά καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Φιονουάλα Νι Αολάιν είναι ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι η πρώτη ειδική των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απέκτησε πρόσβαση στα στρατόπεδα κράτησης και τις φυλακές της βορειοανατολικής Συρίας, που ελέγχεται από τους Κούρδους. Υπολογίζεται ότι 52.000 τζιχαντιστές και μέλη των οικογενειών τους κρατούνται στους καταυλισμούς Αλ Χολ και Ροχ, όπου η βία είναι ενδημική. Το 60% είναι ανήλικοι και οι περισσότεροι είναι μικρότεροι των 12 ετών, είπε η Νι Αολάιν.

Μολονότι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι «περίπλοκη» όσον αφορά την ασφάλεια και την πολιτική, τόνισε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί «τη μαζική, αυθαίρετη και επ’ αόριστον κράτηση παιδιών». Ζήτησε επίσης να οργανωθεί «κατεπειγόντως» ο επαναπατρισμός τους, υπογραμμίζοντας ότι, εκτός από τις τοπικές αρχές, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, όλες οι χώρες καταγωγής αυτών των παιδιών θα φέρουν ευθύνη για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι χώρες της Δύσης επικρίνονται επειδή αρνούνται να επαναπατρίσουν περισσότερους πολίτες τους οι οποίοι έφυγαν στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως στο Ισλαμικό Κράτος. Υπήρξε «κάποια σχετικά θετική κινητικότητα», αφού στους καταυλισμούς ζούσαν παλαιότερα 70.000 άνθρωποι, όμως με τον σημερινό ρυθμό των επαναπατρισμών θα λειτουργούν «το λιγότερο επί 20 χρόνια ακόμη», εξήγησε η Φιονουάλα Νι Αολάιν.

«Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για ένα παιδί δύο ετών που ζει σήμερα σε ένα από αυτά τα μέρη. Φαίνεται ότι κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, καθώς κρατούνται παιδιά για ατελείωτο χρονικό διάστημα, από την κούνια μέχρι τον τάφο», πρόσθεσε. Παρατήρησε επίσης ότι οι χώρες καταγωγής επαναπατρίζουν συνήθως μόνο γυναίκες και παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι τα αγόρια που έχουν φτάσει σε εφηβική ηλικία πιθανότατα δεν θα έχουν πού να πάνε.

Η Νι Αολάιν κατήγγειλε επίσης ότι δεν της δόθηκε πρόσβαση στο «παράρτημα» του στρατοπέδου της Αλ Χολ, όπου κρατούνται 10.000 αλλοδαποί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ