Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Κροατία για τον θάνατο μίας μικρής Αφγανής στα σύνορά της με την Σερβία και ευρύτερα για την μεταχείριση της οικογένειάς της που ζητούσε άσυλο.
Η 14μελής οικογένεια από το Αφγανιστάν είχε διασχίσει πέντε χώρες για να φθάσει στην Κροατία το 2017, περισσότερο από έναν χρόνο αφού έφυγε από το Αφγανιστάν. Τα μέλη της υποστηρίζουν ότι εκδιώχθηκαν από κροάτες αστυνομικούς που τους αρνήθηκαν «οποιαδήποτε δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου» και τους διέταξαν να επιστρέψουν στην Σερβία σιδηροδρομικώς.
Κατά την επιστροφή, ένα κοριτσάκι 6 ετών έχασε την ζωή του αφού παρασύρθηκε από τρένο.
Οι κροατικές αρχές αρνήθηκαν ότι έδιωξαν την οικογένεια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δικαστές καταδίκασαν το Ζάγκρεμπ για «πολλαπλές» παραβιάσεις των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα του δικαιώματος στην ζωή, της απαγόρευσης μαζικών απελάσεων αλλοδαπών και της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, του δικαιώματος στην ασφάλεια και την ελευθερία και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής
Οι δικαστές επεσήμαναν ότι η έρευνα για τον θάνατο του παιδιού υπήρξε ατελής και θεώρησαν βάσιμα τα γεγονότα όπως καταγγέλθηκαν από την οικογένεια. Οι κροατικές αρχές, σύμφωνα με τους δικαστές, αρνήθηκαν να εκμεταλλευθούν τις ενδείξεις των GPS και των κινητών τηλεφώνων των κροατών αστυνομικών για να τεκμηριώσουν αν εκείνοι βρέθηκαν σε επαφή με την αφγανική οικογένεια.
Πολλούς μήνες μετά την εκδίωξή της, η οικογένεια κατόρθωσε τελικά να εισέλθει στην Κροατία. Τοποθετήθηκε σε κέντρο κράτησης επί δύο μήνες, όπου και κατέθεσε αιτήσεις για παροχή διεθνούς προστασίας.
Σχετικά με την διαδικασία αυτή, οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι υπήρξε έλλειψη της δέουσας επιμέλειας στην μεταχείριση αυτών των αιτήσεων, επιβολή απαγορεύσεων στις επαφές ανάμεσα στην οικογένεια και τον δικηγόρο της, καθώς και άσκηση πιέσεων από τις κροατικές αρχές προς τον δικηγόρο.
Για τις παραβιάσεις αυτές της Σύμβασης, η Κροατία καταδικάστηκε να καταβάλει στην αφγανική οικογένεια ηθική αποζημίωση ύψους 40.000 ευρώ, ποσό υψηλό σε σχέση με την συνήθη πρακτική του Δικαστηρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.