Ο Καναδάς νομιμοποιεί ξανά τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν

Είχε σταματήσει η βοήθεια αφότου ανακατέλαβε την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας το σουνιτικό φονταμενταλιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανήγγειλε χθες Πέμπτη την προσεχή τροποποίηση της νομοθεσίας της χώρας προκειμένου να επιτραπεί εκ νέου η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτούς που τη χρειάζονται στο Αφγανιστάν, που σταμάτησε αφότου ανακατέλαβε την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας το σουνιτικό φονταμενταλιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν.

Το 2013, η Οτάβα ενέγραφε τους Ταλιμπάν στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οντότητες τον οποίο καταρτίζει, γεγονός που σήμαινε ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται μαζί τους διέτρεχαν κίνδυνο να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Όμως, οκτώ χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2021, το φονταμενταλιστικό κίνημα ανέκτησε την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς προειδοποιήθηκαν τότε πως θα διέτρεχαν κίνδυνο να διωχθούν για παραβίαση της καναδικής νομοθεσίας εάν συνέχιζαν να προσφέρουν βοήθεια σε πολίτες της χώρας.

Για παράδειγμα, οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών που εισπράττουν οι Ταλιμπάν από τις αμοιβές ντόπιων υπαλλήλων ξένων ΜΚΟ ισοδυναμούν, δυνάμει της καναδικής νομοθεσίας, με παράνομη χρηματοδότησή τους.

Καναδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς ανέστειλαν κάθε δραστηριότητά τους στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά μένει να εγκριθεί από το καναδικό κοινοβούλιο, προβλέπει να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ώστε να βοηθούν ανθρώπους σε κατάσταση κρίσης σε «περιοχή που ελέγχεται από τρομοκρατική οργάνωση», χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη στον Καναδά.

Η αλλαγή αυτή «θα επιτρέψει σε καναδικές οργανώσεις να χορηγούν απόλυτα απαραίτητη βοήθεια, διατηρώντας παράλληλα σε ισχύ τους νόμους και τα μέτρα μας για την προστασία μας από την τρομοκρατία», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας θα επιτρέψει να προσφέρονται ανθρωπιστική βοήθεια, υπηρεσίες υγείας, παιδείας, βοήθεια στη μετεγκατάσταση ανθρώπων και ακόμη τη δημιουργία προγραμμάτων για να «μπορέσουν άνθρωποι να εξασφαλίζουν τα προς το ζην».

Το καναδικό κράτος συνέχισε να χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν έμμεσα, μέσω των συμβολών του στον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ