Η κυβέρνηση του Καναδά επέτρεψε στου αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας να υποβάλλουν αίτηση ώστε να αποκαταστήσουν τα πραγματικά του ονόματα και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά στα δημόσια έγγραφα
Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετα την ανακάλυψη εκατοντάδων τάφων στην τοποθεσία ενός εγκαταλελειμένου σχολείου, το οποίο έφερε στο φως νέα δεδομένα για το φρικτό αποικιακό παρελθόν της χώρας.
«Για πάρα πολύ καιρό, η αποικιοκρατία στην περιοχή του Καναδά διατάραξε τις πρακτικές ονομασίας των αυτοχθόνων λαών και των οικογενειακών συνδέσεων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μάρκ Μίλερ, υπουργός Αυτόχθονων Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η νέα πολιτική θα επέτρεπε στους κατοίκους να ανακτήσουν την ταυτότητά τους με τα πραγματικά τους ονόματα ».
Ξεκινώντας το 1800, περισσότερα από 150.000 παιδιά αυτόχθονων μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους και τοποθετήθηκαν στα διαβόητα σχολεία, που λειτουργούσαν ως θρησκευτικά ιδρύματα από την κυβέρνηση και ως μέσο αναγκαστικής αφομοίωσης.
Τα παιδιά αναγκάστηκαν να φορούν στολές και να μάθουν αγγλικά, τα αγόρια είχαν τα πλεκτά μαλλιά τους και σε πολλά δόθηκαν χριστιανικά ονόματα.
«Τα παραδοσιακά ονόματα που δίδονται σε αυτόχθονα παιδιά έχουν βαθιά πολιτιστική σημασία. Ωστόσο, πολλούς λαούς (Ινουίτ,Μέτς) η αποικιοκρατία τους ληστεύει από αυτά τα ιερά ονόματα », δήλωσε ο υπουργός υπηκοότητας του Καναδά, Μάρκο Μεντιτσίνο. «Κατά καιρούς, οι προσπάθειες για χρήση παραδοσιακών ονομάτων έχουν αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο, από την ευγενική απόρριψη έως τον ρατσισμό».
Τον Σεπτέμβριο, η «Ka'nhehsí: io Deer» , δημοσιογράφος του CBC, έγραψε για την απόφασή της να επιστρέψει στη χρήση του παραδοσιακού της ονόματος αφού χρησιμοποιούσε το αγγλικό της όνομα "Jessica" για επαγγελματικούς σκοπούς.
«Πάντα υπήρχαν εμπόδια στη διαδικασία να γράφω το όνομά μου με τα σωστά διακριτικά σημάδια σε σχεδόν κάθε κομμάτι προσωπικής ταυτοποίησης. Για παράδειγμα, μια άνω και κάτω τελεία έχει γίνει μη αποδεκτός χαρακτήρας στα καναδικά διαβατήρια, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στα κοινωνικά μέσα », έγραψε.
«Όμως, το να συνεχίσω να μην χρησιμοποιώ το όνομα Kanien’kéha μου έμοιαζε σαν ένα τεράστιο βάρος στους ώμους μου. Λατρεύω το όνομά μου και είμαι περήφανη για αυτό. "
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.