Διεθνή ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων στο δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής.
Η Ρωσία διενήργησε ασκήσεις προσομοίωσης "ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων" κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικών, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
"Οι ρωσικές δυνάμεις ασκήθηκαν με μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που μιμούνται εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού", προσθέτει η ανακοίνωση σύμφωνα με το γαλλικο πρακτορείο.
Μετά την πραγματοποίηση των "ηλεκτρονικών" εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ελιγμό για να αλλάξει θέση προκειμένου να αποφευχθούν "πιθανά αντίποινα" ανέφερε ακόμα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.
Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας για "αστραπιαία" αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, κατήγγειλε τη ρωσική προπαγάνδα περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο «απειλεί να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα».
«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα» στην Ουκρανία, είπε ο Μουράτοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.