Ο κατάλογος των Πορτογάλων δισεκατομμυριούχων μεγαλώνει συνεχώς. Το πορτογαλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Público» αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένας Ρώσος ολιγάρχης απέκτησε αθόρυβα την πορτογαλική υπηκοότητα εδώ και ένα χρόνο, πριν από τη γνωστή περίπτωση του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Ο Αντρέι Ράποπορτ, ο οποίος έχει περιουσία περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, απέκτησε πορτογαλική υπηκοότητα στις 30 Δεκεμβρίου 2019, εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία που σχεδιάστηκε για τους απογόνους των Σεφαραδιτών Εβραίων, που εκδιώχθηκαν τον 15ο αιώνα από την Ιβηρική Χερσόνησο.
Ο Ράποπορτ, ο οποίος γεννήθηκε το 1963, είναι στενός σύμμαχος άλλων Ρώσων ολιγαρχών, όπως ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος σήμερα είναι εξόριστος στο Λονδίνο και ο Μιχαήλ Φρίντμαν, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Dia», που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των Ρώσων επιχειρηματιών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ε.Ε. μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Αντρέι Ράποπορτ ήταν πρόεδρος σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ρωσίας, προτού μετακινηθεί στον τομέα της ενέργειας ως πρόεδρος της κρατικής εταιρείας «Federal Grid Company». Το 2006, ανέλαβε τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικού δικτύου της Ρωσίας, η οποία είχε επικερδείς συμβάσεις με τον ίδιο κρατικό φορέα του οποίου ηγείτο. Σε μια μυστηριώδη συναλλαγή, ο ίδιος πούλησε την εταιρεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν εταίρο του Αμπράμοβιτς έναντι 216 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συνδέσεις με το Κρεμλίνο
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Público», δύο ακόμη Ρώσοι ολιγάρχες βρίσκονται στη σειρά για πορτογαλικά διαβατήρια. Ο Νισάνοφ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα στις 26 Ιουνίου 2020 και ο Λεβ Λεβιέβ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση στις 6 Νοεμβρίου 2020. Και οι δύο έλαβαν πιστοποιητικά καταγωγής από την Εβραϊκή Κοινότητα του Πόρτο, η οποία ενέκρινε σχεδόν το 90% των 137.087 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Πορτογαλίας από το 2015-2021.
Είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Ο Νισάνοφ, ο οποίος παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με το παράσημο της Φιλίας το 2014, είναι κατασκευαστής ακινήτων με τεράστια περιουσία (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με το Forbes). Βρίσκεται, επίσης, στον κατάλογο των επιχειρηματιών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και είναι «στενός συνεργάτης πολλών Ρώσων αξιωματούχων», σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Ούτε ο πλούτος του Λεβιέφ δεν λείπει. Γνωστός ως ο «βασιλιάς των διαμαντιών» είναι φίλος με τον Αμπράμοβιτς και τον Berel Lazar, αρχιραββίνο της Ρωσίας, ενώ βρίσκεται και πολύ κοντά στον Πούτιν.
Το διάταγμα που επέτρεψε τη χορήγηση πορτογαλικής ιθαγένειας σε απογόνους Εβραίων που εκδιώχθηκαν από τη χώρα πριν από πέντε και πλέον αιώνες τέθηκε σε ισχύ στις 2 Μαρτίου 2015 και τροποποιήθηκε το 2020.
Η κινητήρια δύναμη πίσω από τον νόμο ήταν η νομοθέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρία ντε Μπελέμ Ροζέιρα. Είναι η θεία του Francisco de Almeida Garrett, δικηγόρου και διευθυντή της Ιουδαϊκής Κοινότητας του Πόρτο και ενός από αυτούς που βρίσκονται σήμερα υπό έρευνα. Αφού ήρθε στο φως η υπόθεση Αμπράμοβιτς και η διακίνηση πορτογαλικών διαβατηρίων, η πορτογαλική κυβέρνηση αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.