Κλείσιμο

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης μιλά για την αιχμαλωσία του από τους Ρώσους: «Κατάλαβα ότι η ζωή μου είχε μηδενική αξία»

Ο Ουκρανός δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, που τελεί τώρα υπό ρωσικό έλεγχο, περιέγραψε ώρες «σκληρών» ανακρίσεων που πέρασε κατά την κράτησή του επί μία εβδομάδα από ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι απηύθυνε έκκληση στον πάπα να βοηθήσει στον τερματισμό ενός πολέμου που έχει καταστρέψει το μισό τμήμα της πόλης του.

«Ήταν έξι επικίνδυνες μέρες γιατί κατάλαβα ότι για τους Ρώσους η ζωή μου και οι ζωές των αμάχων έχουν μηδενική αξία», είπε ο Ιβάν Φεντόροφ, δήμαρχος της νότιας αυτής πόλης στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στη Ρώμη, ένα μήνα μετά την απελευθέρωσή του.

Το Κίεβο ανέφερε ότι ο Φεντόροφ απήχθη στις 11 Μαρτίου αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Μελιτόπολη, η οποία βρίσκεται δυτικά της πολιορκημένης πόλης Μαριούπολης σε μια νότια περιοχή που η Ρωσία επιδιώκει να ελέγξει. Το Κίεβο ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Φεντόροφ σε μια ανταλλαγή κρατουμένων στις 16 Μαρτίου.

Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με την κράτηση του δημάρχου ή την ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοίνωσε η Ουκρανία.

Ο Φεντόροφ, ο οποίος συνάντησε το Σάββατο τον πάπα Φραγκίσκο και τον πρωθυπουργό του Βατικανού, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, προτού παραστεί σε μια θρησκευτική λειτουργία παραμονής του καθολικού Πάσχα, είπε ότι ζήτησε από το Βατικανό να μεσολαβήσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την διασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη Μαριούπολη, η οποία είναι αντιμέτωπη με καταστροφικούς βομβαρδισμούς.

Περιγράφοντας την κράτηση του από τις ρωσικές δυνάμεις στο αστυνομικό τμήμα της Μελιτόπολης, ο Φεντόροφ είπε: «Ήρθαν σε μένα μέσα στη νύχτα με πέντε ή επτά στρατιώτες και μίλησαν για περίπου τέσσερις ή πέντε ώρες, με σκληρό διάλογο».

«Ήθελαν να δώσουν ένα παράδειγμα μέσω εμού για το τι θα συνέβαινε αν δεν συμφωνούσαμε με αυτό που ήθελαν οι Ρώσοι», είπε ο δήμαρχος στο Reuters και στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, λέγοντας ότι υπέστη «ψυχολογικά» αλλά όχι σωματικά βασανιστήρια.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες υπέθεσαν ότι θα τους καλωσόριζαν, αλλά αυτό δεν έγινε... και γι' αυτό οι Ρώσοι ήταν πολύ, πολύ θυμωμένοι», είπε, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής.

«Δεν υπάρχει φαγητό στην πόλη μου. Δεν υπάρχει κανένα φαρμακείο. Η μισή πόλη μου έχει καταστραφεί. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν απαχθεί. Δεν είναι ασφαλές να περπατάς στους δρόμους», είπε.

Η κατάληψη της Μελιτόπολης, της Μαριούπολης και της νότιας ακτής θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις μια χερσαία σύνδεση μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι έχει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης.

Ο Φεντόροφ, ο οποίος είπε ότι παραμένει σε τακτική επικοινωνία με τον λαό της Μελιτόπολης, τόνισε ότι κάλεσε τον πάπα να επισκεφθεί την Ουκρανία γιατί «ίσως αυτός μπορεί να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επίσης τον πάπα, υποσχόμενος να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Ο προκαθήμενος της ρωμαϊκαθολικής εκκλησίας επέκρινε σιωπηρά τη Ρωσία, ζητώντας τον τερματισμό ενός πολέμου με αδικαιολόγητη επιθετικότητα και εισβολή. Απευθυνόμενος στον Φεντόροφ και σε άλλους Ουκρανούς στη λειτουργία της παραμονής του Πάσχα, ο πάπας είπε: «Κάντε κουράγιο, είμαστε μαζί σας».

Πηγή: skai.gr