Οι Ιταλοί που χρησιμοποιούν αγγλικές, και άλλες ξένες λέξεις, όταν επικοινωνούν επισήμως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 έως και 100.000 ευρώ σύμφωνα με σχέδιο νόμου που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Φάμπιο Ραμπέλι, μέλος της κάτω βουλής, εισήγαγε το νομοσχέδιο την οποία υποστηρίζει η πρωθυπουργός Μελόνι. Ενώ το σχέδιο νόμου καλύπτει όλες τις ξένες γλώσσες, είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένο στην «Anglomania» (Αγγλομανία) ή στη χρήση αγγλικών λέξεων, τις οποίες το προσχέδιο αναφέρει ότι «υποβαθμίζουν και αφανίζουν» την ιταλική γλώσσα, με την επισήμανση ότι τα πράγματα είναι «ακόμα χειρότερα» επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί για κοινοβουλευτική συζήτηση, απαιτεί από οποιονδήποτε κατέχει αξίωμα στη δημόσια διοίκηση να έχει «γραπτή και προφορική γνώση και δεξιότητα της ιταλικής γλώσσας». Απαγορεύει επίσης τη χρήση των αγγλικών σε επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των «ακρωνύμιων και ονομάτων» και ονομασίες ειδικοτήτων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι ξένες οντότητες θα πρέπει να έχουν εκδόσεις στην ιταλική γλώσσα όλων των εσωτερικών κανονισμών και των συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της νομοθεσίας που περιήλθε σε γνώση του CNN.
«Δεν είναι μόνο θέμα μόδας, καθώς οι μόδες περνούν, αλλά η ‘’Αγγλομανία’’ έχει επιπτώσεις στην κοινωνία στο σύνολό της», αναφέρει το προσχέδιο νόμου. Το πρώτο άρθρο της νομοθεσίας εγγυάται ότι ακόμη και σε γραφεία που ασχολούνται με μη ιταλόφωνους αλλοδαπούς, τα ιταλικά πρέπει να είναι η κύρια γλώσσα που χρησιμοποιείται. Το άρθρο 2 καθιστά τα ιταλικά «υποχρεωτικά για την προώθηση και χρήση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στην εθνική επικράτεια».
Μην πείτε «bru-shetta» αντί για «bru-sketta»
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργήσει μια επιτροπή, η αρμοδιότητα της οποίας θα περιλαμβάνει τη «σωστή χρήση της ιταλικής γλώσσας και την προφορά της» στα σχολεία, τα μέσα ενημέρωσης, το εμπόριο και τη διαφήμιση. Αυτό θα σήμαινε ότι το να πεις «bru-shetta» αντί για «bru-sketta» θα μπορούσε να είναι αξιόποινο αδίκημα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.