Η προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις συνεχίζεται, αυτή τη φορά με την επίσκεψη στην Άγκυρα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας Μπένι Γκαντζ.
Όπως μεταδίδει πάντως ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο ισραηλινός υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι φίλες χώρες, και το Ισραήλ διατηρεί ισχυρές συνεργασίες μαζί τους, και μίλησε για διαμεσολαβήση. Πρόκειται, σημείωσε ο Μανώλης Κωστίδης, για μήνυμα στην Άγκυρα ότι το Ισραήλ έχει τόσα χρόνια καλές σχέσεις με την Αθήνα και την Λευκωσία, και δεν προτίθεται να τις χαλάσει για την Τουρκία.
Ειδικότερα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι «ως Τουρκία, η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, ειδικά σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια, θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και θα συμβάλει σημαντικά».
«Υπάρχουν συμμαχίες και ανησυχητικές απειλές, μία από τις οποίες είναι το Ιράν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του κοινού μας φίλου των ΗΠΑ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας» σημείωσε από πλευράς του ο Μπένι Γκαντζ.
«Ενώ διατηρούμε ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης στραφεί σε θετική κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να μειώσουμε τις συγκρούσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Για να προχωρήσουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή, θετική προσέγγιση διατηρώντας ανοιχτό διάλογο στις σχέσεις μας. Έδωσα εντολή στην ομάδα μου να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να αυξηθεί το έργο μας, όπως συμφωνήθηκε στις συζητήσεις μας» τόνισε ο ισραηλινός υπουργός.
Ο Μπένι Γκαντζ συναντήθηκε και με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Το Ισραήλ επιθυμεί να έχει στενότερες σχέσεις για να αντιμετωπίσει το Ιράν μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία. Η Άγκυρα θέλει τη μεταφορά αερίου μέσω της Τουρκίας, αλλά στον αμυντικό τομέα υπήρχαν πληροφορίες για εκσυγχρονισμό και συνεργασία στον στρατό ξηράς. Όμως νομίζω είναι νωρίς να μιλάμε για τα σενάρια αυτά. Ίσως υπάρξουν κάποιες κοινές ασκήσεις όπως κάποτε πετούσαν ισραηλινά μαχητικά στο Ικόνιο...» σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.