Ισραηλινός αξιωματούχος στον ΣΚΑΪ: Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν - Το Ιράν πηγή όλων των κακών

«Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όποιος δεν είναι με το Ισραήλ υποστηρίζει την τρομοκρατία – Αν δεν είπατε τίποτα την 7η Οκτωβρίου σας καλώ να το βουλώσετε» 

Λάβρος κατά της Τουρκίας, του Ιράν, αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Σουλιώτη. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Λιόρ Χαγιάτ προβλέπει πως μετά το τέλος του πολέμου, που θα έχει μακρά διάρκεια, η Χαμάς δεν θα έχει κανέναν έλεγχο στη Γάζα.


«Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όποιος δεν είναι με το Ισραήλ υποστηρίζει την τρομοκρατία». Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, στην αποκλειστική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Χαμάς μετέτρεψε τη Λωρίδα της Γάζας σε τρομοκρατική βάση με στόχο να σκοτώσει όσους περισσότερους ισραηλινούς μπορεί, όπως είδαμε την 7η Οκτωβρίου. Αν δεν είσαι με το Ισραήλ, τότε υποστηρίζεις μια τρομοκρατική οργάνωση. Και πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν ότι τάχθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας υποστηρίζοντας μια τρομοκρατική οργάνωση που σκότωσε πάνω από 1.400 Ισραηλινούς και απήγαγε πάνω από 220».

ΣΚΑΪ: Παρά την εμπρηστική του ρητορική, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ιράν δεν θελήσει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην κρίση ρισκάροντας μια ισραηλινή αντίδραση, τι πιστεύετε;

«Πιστεύω ότι το Ιράν είναι η πηγή όλων των κακών στη Μέση Ανατολή. Είναι αυτοί που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Αυτοί που εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Υεμένη και πολλές άλλες περιοχές. Κάθε περιοχή που αγγίζει το Ιράν βυθίζεται στη μιζέρια, τη φτώχια, τη βία και την τρομοκρατία».

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που μιλάνε τώρα ήταν πολύ, πολύ, πολύ σιωπηλοί την 7η Οκτωβρίου

Στην ερώτηση του ΣΚΑΪ για τους πάνω από 7.000 νεκρούς Παλαιστινίους και τις καταγγελίες για ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ο ισραηλινός αξιωματούχος αμφισβητεί τα πάντα.

«Δεν πιστεύω κανέναν από τους αριθμούς που η Χαμάς δημοσιοποιεί στα διεθνή ΜΜΕ. Η Χαμάς ψεύδεται, ψεύδεται και ψεύδεται, και χρησιμοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ ως μέρος της προπαγάνδας της εναντίον του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν στοχεύει αμάχους».

ΣΚΑΪ: Οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν σε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανθρωπιστικούς λόγους. Εξετάζει το Ισραήλ ένα τέτοιο ενδεχόμενο; 

«Το Ισραήλ δεν τάσσεται υπέρ μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός. Υποστηρίζουμε την είσοδο και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για όσο διάστημα δεν καταλήγει στα χέρια τρομοκρατών της Χαμάς».  

Ο ΣΚΑΪ ζήτησε από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού ΥΠΕΞ να σχολιάσει τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ που κατηγόρησαν το Ισραήλ για συλλογική τιμωρία του Παλαιστινιακού λαού

«Δυστυχώς οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που μιλάνε τώρα ήταν πολύ, πολύ, πολύ σιωπηλοί την 7η Οκτωβρίου και έχασαν το ηθικό έρεισμα για να μας απευθύνουν το λόγο. Αν δεν είπατε τίποτα την 7η Οκτωβρίου σας καλώ να το βουλώσετε».

ΣΚΑΪ: Τι άποψη έχετε για τη στάση της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης;    

«Εκτιμούμε την ελληνική υποστήριξη στο Ισραήλ. Το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος αξιωματούχος από την Ελλάδα (σ.σ. Μητσοτάκης) ήρθε στο Ισραήλ, μας μίλησε, μας υποστήριξε είναι πολύ σημαντικό για το Ισραήλ». 

Ο ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποιεί ότι ο πόλεμος θα είναι δύσκολος και μακρύς σε διάρκεια, και στέλνει το μήνυμα ότι μετά τη λήξη του η Χαμάς δεν θα έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή: skai.gr