Κλείσιμο

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προαναγγέλλει την απέλαση 1.000 Ερυθραίων που συμμετείχαν σε αιματηρά επεισόδια με αστυνομικούς

Στις ταραχές του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Ισραηλινοί αστυνομικοί

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να απελάσει περίπου 1.000 Ερυθραίους που συμμετείχαν τις ταραχές του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, στις οποίες τραυματίστηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Ισραηλινοί αστυνομικοί.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης αντιφρονούντων Ερυθραίων με αφορμή μια εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε η πρεσβεία της Ερυθραίας για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας. Η ισραηλινή αστυνομία χαρακτήρισε «παράνομη» τη διαδήλωση και διέταξε να εκκενωθεί ο δρόμος, όμως οι συγκεντρωμένοι συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι «χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες» εναντίον τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Την ώρα που αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούονταν στον χώρο της εκδήλωσης, σε άλλη συνοικία του Τελ Αβίβ, υποστηρικτές και αντίπαλοι του καθεστώτος της Ερυθραίας συγκρούονταν επίσης μεταξύ τους.

Σήμερα, ο Νετανιάχου είπε ότι τα γεγονότα αυτά υπερέβησαν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής του. Ζητήθηκε, όπως είπε, να ληφθούν άμεσα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η απέλαση χίλιων υποστηρικτών του καθεστώτος της Ερυθραίας που συμμετείχαν στις ταραχές.

«Προφανώς δεν μπορούν να υποστηρίζουν ότι είναι πρόσφυγες. Στηρίζουν αυτό το καθεστώς (της Ερυθραίας). Εάν το στηρίζουν σε τέτοιο βαθμό, μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, 17.850 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι έφτασαν παράτυπα περνώντας από τη χερσόνησο του Σινά πριν από πολλά χρόνια και έχουν εγκατασταθεί σε φτωχογειτονιές του Τελ Αβίβ. Έφυγαν από τη χώρα τους την οποία κυβερνά με σιδηρά πυγή ο Ισάιας Αφουέρκι από το 1993, αφού απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία έπειτα από πόλεμο 30 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ