ΚΑΙΡΟΣ

Ισραήλ: Καλεί τον Τούρκο πρεβευτή για τη μεσίστια σημαία προς τιμήν του Χανίγια

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκφράσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον αναπληρωτή Τούρκο πρεσβευτή για επίπληξη την Παρασκευή, αφού η σημαία της της Τουρκίας κυμάτιζε μεσίστια στην πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκφράσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς σε δήλωση.

Ο Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη λίγες ώρες αφότου παρέστη στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατό του, αλλά το Ιράν και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αποδίδουν τη δολοφονία στο Ισραήλ και ορκίστηκαν εκδίκηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Παρασκευή 2 Αυγούστου ημέρα εθνικού πένθους για τον Χανίγια.

Στη δήλωσή του ο Κατς ανέφερε ότι ο Χανίγια ήταν ο ηγέτης της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 Ισραηλινοί και ξένοι, ενώ 250 άνθρωποι απήχθησαν ως όμηροι.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Oncu Keceli, απαντώντας στα σχόλια του Κατς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, είπε: "Δεν μπορείτε να επιτύχετε ειρήνη σκοτώνοντας διαπραγματευτές, απειλώντας διπλωμάτες", σε μια προφανή αναφορά στη δολοφονία του Χανίγια.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι.
 

Πηγή: skai.gr