Ισραήλ: Διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου

Η επίμαχη μεταρρύθμιση διχάζει το Ισραήλ, που συγκλονίζεται από τον Ιανουάριο από το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία του

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν σήμερα στο Τελ Αβίβ και μπροστά στο Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ καταγγέλλοντας την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου, αντικείμενο ψηφοφοριών στην ισραηλινή Κνεσέτ τις επόμενες ημέρες.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες ισραηλινές πόλεις όπως η Μπερσέβα, η Κφαρ Σάμπα ή η Χερτζλίγια, βόρεια του Τελ Αβίβ.

Η επίμαχη μεταρρύθμιση διχάζει το Ισραήλ, που συγκλονίζεται από τον Ιανουάριο από το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία του.

«Δημοκρατία ή επανάσταση!» φώναζαν οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ μαζί με συνθήματα για την δημοκρατία κατά την 29η βραδιά κινητοποιήσεων.

«Η κυβέρνηση δεν μας ακούει, αυτό σημαίνει ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής, μιας κακής εποχής», δήλωσε στο AFP 55χρονος διαδηλωτής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος της δικαστικής μεταρρύθμισης είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των εξουσιών, με την μείωση των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θεωρείται «πολιτικοποιημένο» από την κυβέρνηση Νετανιάχου, σε όφελος του Κοινοβουλίου, που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Αλλά οι πολέμιοί της θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για μία αυταρχική παρεκτροπή της ισραηλινής κυβέρνησης, της δεξιότερης που έχει γνωρίσει η χώρα.

«Για μένα, είναι καταστροφικό», συνόψισε ένας διαδηλωτής που εργάζεται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Ηδη από αύριο το μεσημέρι, οι συζητήσεις στην Κνεσέτ θα επικεντρωθούν στο μέτρο του νομοσχεδίου που επιδιώκει να καταργήσει την δυνατότητα της ισραηλινής δικαιοσύνης, και ειδικότερα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να αποφαίνεται για τον «εύλογο χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η ρήτρα αυτή θα είναι στην συνέχεια αντικείμενο ψηφοφορίας σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση. Αν εγκριθεί, θα είναι η πρώτη σημαντική ρύθμιση της δικαστικής μεταρρύθμισης που θα γίνει νόμος.

Καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην Κνεσέτ

Με στόχο την άσκηση πίεσης επί των βουλευτών, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απόψε μπροστά την Κνεσέτ και το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ, αφού διήνυσαν τα 65 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Τελ Αβίβ και την Ιερή Πόλη.

Εφοδιασμένοι με ομπρέλες για να αντιμετωπίσουν τον καυτό ήλιο, μπουκάλια με νερό και ισραηλινές σημαίες, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, σταματώντας μεσημέρι και βράδυ.

«Η κυβέρνηση αυτή είναι μία εξτρεμιστική κυβέρνηση, θρησκευτική, και ελπίζουμε να την ρίξουμε το συντομότερο δυνατόν», εξήγησε ο Γκι Μπαϊντάν, ο οποίος συμμετείχε στην πολυήμερη πορεία μαζί με την οικογένειά του.

«Πολλοί από μας θα κατασκηνώσουμε εδώ μέχρι να ματαιωθεί η ψηφοφορία», είπε.

Η ρύθμιση για τον «εύλογο χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων, η οποία ψηφίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση την νύκτα της 10ης προς την 11η Ιουλίου, ανάγκασε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αριέ Ντέρι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για φορολογική απάτη, έπειτα από παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αλλες ρυθμίσεις της δικαστικής μεταρρύθμισης που προκαλούν έντονες διαμαρτυρίες είναι εκείνες που τροποποιούν την διαδικασία διορισμού των δικαστών, η οποία επίσης έχει ψηφισθεί σε πρώτη ανάγνωση.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την δικαστική μεταρρύθμιση για να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδικαστικής εναντίον του απόφασης.

Οι απειλές των εφέδρων

Τουλάχιστον 1.142 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας απείλησαν σήμερα ότι θα διακόψουν την εθελοντική τους θητεία, αν η Κνεσέτ ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Οποιοδήποτε νομοθέτημα εφαρμοσθεί κατά «παράλογο» τρόπο «θα υπονομεύσει την βούλησή μου να συνεχίσω να διακινδυνεύω την ζωή μου και θα με ανάγκαζε, με μεγάλη μου λύπη, να διακόψω την εθελοντική μου θητεία», αναφέρεται στην δήλωσή τους.

Την Πέμπτη, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι παραμένει «ανοικτός» για διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, την ώρα που η μεταρρύθμισή του προκαλεί αντιδράσεις και στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ζήτησε μετ΄επιτάσεως την Τετάρτη από την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει με σπουδή, αλλά με σύνεση, στην μεταρρύθμιση, σε μία ασυνήθιστα ευθεία κριτική ζητήματος εσωτερικής πολιτικής του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ