Κλείσιμο

Ισραήλ: Επεισόδια πριν από την οριστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να απομακρύνει διαδηλωτές συγκεντρωμένους έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και έξι συνελήφθησαν

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και συνέλαβε διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο του Ισραήλ εν όψει της βασικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που έχει προκαλέσει σάλο.

Μήνες αναταραχών και κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία του Ισραήλ έχουν ακολουθήσει με αφορμή τη ψηφοφορία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Περίπου 150 μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, απεργούν τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν να περιορίσουν τις εξουσίες των δικαστηρίων, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση έχουν διευρυνθεί πάρα πολύ. Οι αντίπαλοι λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο το Ισραήλ ως δημοκρατία.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ είπε ότι η χώρα βρίσκεται «σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης» και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Το πρωί της Δευτέρας η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να απομακρύνει διαδηλωτές συγκεντρωμένους έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ.  Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και έξι συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Άλλοι διαδηλωτές περικύκλωσαν ένα βαν της αστυνομίας φωνάζοντας «ντροπή» στους αστυνομικούς.

Οι διαδηλωτές, δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους παρέλασαν περίπου 70 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προσπαθούν να εμποδίσουν την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου, ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων. 

Το νομοσχέδιο αφαιρεί την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέπει κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα είναι στο κοινοβούλιο για την ψηφοφορία αφού υποβλήθηκε σε απρογραμμάτιστη χειρουργική επέμβαση το Σάββατο για να του τοποθετηθεί βηματοδότης. Το πρωί της Δευτέρας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν πολώσει το Ισραήλ, πυροδοτώντας μια από τις πιο σοβαρές εγχώριες κρίσεις στην ιστορία της χώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους κάθε εβδομάδα από την αρχή του έτους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για επίθεση στη δημοκρατία. Η κυβέρνηση λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις χρησιμεύουν για την ενίσχυση της δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στην πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες.

Καθώς βαθαίνει η κρίση, χιλιάδες έφεδροι, συμπεριλαμβανομένων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας που είναι ζωτικής σημασίας για τις επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ, έχουν ορκιστεί να μην προσφερθούν εθελοντικά για υπηρεσία. Μια τέτοια άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη στρατιωτική ετοιμότητα του Ισραήλ.

Πρώην αρχηγοί των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, ανώτατοι δικαστές και εξέχουσες νομικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στους μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Τα μέτρα επικρίθηκαν και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε χωρίς περιστροφές να αναβληθεί η ψήφιση το «διχαστικό» νομοσχέδιο.

Πηγή: skai.gr